Začenja se cepljenje proti gripi

(vir: arhiv)

Začenja se cepljenje proti gripi v sezoni 2021/2022. Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Bolezenski simptomi in znaki gripe (vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj) se pojavijo 1 do 3 dni po okužbi.

Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje, ki ga priporočamo vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni

Kje se lahko cepimo?

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ-ja se je potrebno predhodno naročiti.

Kontakti za naročanje so objavljeni na naslednji povezavi.

Osebe, ki bodo želele opraviti cepljenje proti gripi, morajo izpolnjevati PCT pogoj. Osebe, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, izpolnijo epidemiološki vprašalnik.

Ali se je priporočljivo cepiti tudi proti gripi, če smo že bili cepljeni proti covidu-19, in obratno?

Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Več podatkov je na voljo na povezavi: cepljenje proti gripi

M. P.