Zadnja anketa pred evropskimi volitvami – kdo bo zmagovalec in kdo poraženec?

Foto: Bobo

Zadnje ugotovitve Parsifalove ankete kažejo, da bi največ anketirancev na volitvah v Evropski parlament svojo podporo namenilo Slovenski demokratski stranki Janeza Janše, Golobova stranka Gibanje Svoboda pa bi dobila skoraj polovico manj glasov. 

 

Zadnja Parsifalova anketa kaže, da bi med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, največ ljudi podprlo SDS (20,9 odstotka), sledi Gibanje Svoboda (11,2 odstotka), NSi (7,6 odstotka), SD (6 odstotkov). Med listami, ki imajo možnosti dobiti evropskega poslanca sta še Vesna (4,5 odstotka) in SLS (4,1 odstotka).

Naslednjih volitev v Evropski parlament se bo zagotovo udeležilo 45,6 odstotka anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 14,1 odstotka anketirancev.

Foto: Parsifal

Zadnja afera Golobovega represivnega aparata, ko je nad medij Nova24TV poslal policijo, je dodobra mobilizirala desnosredinsko volilno telo, kar se odraža na prepričljivi podpori največji opozicijski stranki, medtem ko se glasovi na levici delijo med Gibanjem Svobodo, SD in Vesno. Pri ostalih strankah na levici vidnih možnosti za izvolitev ni zaznati.

Foto: Parsifal

Med opredeljenimi bi SDS dobila 32,8 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 17,5 odstotka, NSi 12, odstotkov, SD 9,5 odstotka, VESNA 7,1 odstotka, SLS 6,4 odstotka.

Foto: Parsifal

V raziskavo je bilo zajetih 1016 anketirancev, od tega 50,7 odsotkov žensk. Povprečna starost znaša 53,6 let, standardni odklon je 16.2. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (47,4 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (35,9 odstotkov), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (16,7 odstotkov). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (24,7 odstotkov), sledita podravska (16,0 odstotkov) in savinjska (12,7 odstotkov) regija.

T.B.

vir: nova24tv.si