Zadnji dan predvolilne kampanje, ob polnoči sledi volilni molk

Danes je zadnji dan, ko lahko politične stranke še poskusijo prepričati volivke in volivce, da v nedeljo odidejo na volitve in oddajo svoj glas prav njim. Opolnoči se bo namreč začel volilni molk.

SDS po različnih javnomnenjskih anketah vstopa kot favorit parlamentarnih volitev, na 2. mestu je Lista Marjana Šarca, ki ji sledi SD. Poslanke in poslance v državnem zboru si obetajo še v SMC-ju, Novi Sloveniji, Levici in DeSUS-u. Še zmeraj pa je veliki odstotek neopredeljenih volivk in volivcev, verjetno zaradi nestabilnosti političnega prostora.

Po zadnji anketi Inštituta Mediana, ki so jo za časopis Delo izvedli med 25. in 30. majem na vzorcu 584 anketiranih, se zmaga obeta stranki SDS, druga bi bila Lista Marjana Šarca, tretji SMC in četrti SD.

SDS bi tako dobila 22,9 %, LMŠ 8,2 %, SMC 6,8 %, SD 6,7 %, Levica 6,6 %, NSi 6 %, DeSuS 5,1 %, Stranka Alenke Bratušek 3,9 %, SNS 3,9 % in SLS 3,4 %. Vse ostale stranke skupaj bi dobile 7 %. Pokazalo pa se je tudi, da je neodločenih volivcev še vedno slaba petina (19,5 %).

V nedeljo, ko bodo svoje povedali volivke in volivci, se bo šele zares začelo.

Zadnji dan volilne kampanje se bodo po vsej državi predstavljali kandidati političnih strank in se družili z volivci ter jih poskušali še zadnjič v čim večjem številu prepričati naj se odpravijo na volišča ter obkrožijo prav njih. Objavljene bodo tudi še zadnje javnomnenjske raziskave oz. volilne napovedi, ki bodo pokazale razpoloženje volivcev. Odvila pa se bodo tudi še zadnja soočenja.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

K. V.

Foto: Miro Majcen