Zahtevajo protitočno obrambo, na ministrstvu o tem ne razmišljajo

(vir: arhiv)

V julijskem neurju je bilo na širšem ptujskem območju, ki zajema tudi nekatere občine Zgornjega Podravja, poškodovanih kar 10.689 hektarjev kmetijskih površin, večinoma koruze in pšenice.

V območni enoti Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZS) Ptuj so celotno škodo ocenili na 11,3 milijona evrov.

Veliko škode v dveh neurjih s točo, prvo je bilo 3. julija, drugo pa štiri dni kasneje, je bilo v občinah Starše, Poljčane, Makole in Slovenska Bistrica, pa tudi v občinah Hajdina, Markovci, Gorišnica, Dornava, Destrnik, Lenart in Ptuj. Neurjema je sledilo več močnih nalivov, ki so stanje še dodatno poslabšali.

O tem so pred dnevi na izredni seji sveta razpravljali tudi člani območne enote kmetijske zbornice, direktor Andrej Rebernišek pa je po seji dejal, da ne pomnijo, da bi bilo toliko hektarjev prizadetih v samo nekaj dneh.

Pristojne so pozvali h krepitvi obrambe proti toči, bodisi z letali ali raketami. Trenutno je namreč za celotno severovzhodno Slovenijo na voljo le eno letalo. Z njim upravlja Letalski center Maribor, ki pokriva skupno 71 občin oziroma 3776 kvadratnih kilometrov površin

Na širšem območju območnega zavoda je zavarovanih le okoli 35 odstotkov kmetijskih površin. Pa tudi sicer zavarovanje nikoli ne pokrije izpada dohodka.

Ker so v Sloveniji še vedno dvomi glede učinkovitosti letalske obrambe proti toči, svet območne enote predlaga, da se naredi primerjalno analizo protitočne zaščite v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem, kjer takšni sistemi delujejo, oblake pa nato potisnejo na slovensko območje. Predlagajo tudi sprejem interventnega zakona za pomoč prizadetim kmetijam, aktiviranje ukrepa de minimis za najbolj prizadete kmetovalce in dvig sofinanciranja zavarovalnih premij na najvišjo možno raven, ki jo dopuščajo predpisi EU.

Nadalje opozarjajo, da je treba spremeniti tudi pogoje za sklepanje zavarovanj v kmetijstvu, saj so ta za številne manjše kmete še vedno nedostopna.

Po doslej znanih podatkih na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi prav Ptujčanka Aleksandra Pivec (iz kvote stranke DeSUS), o krepitvi letalske obrambe proti toči ne razmišljajo.

M. P.