Zakaj kandidati za ministre mag. Karmen Furman niso prepričali?

Mag. Karmen Furman v državnem zboru (vir: arhiv)

V državnem zboru so včeraj razpravljali o kandidatih za ministre v novi, 15. slovenski vladi. Med razpravljavci je bila tudi mag. Karmen Furman, poslanka SDS, že drugič izvoljena v volilnem okraju Slovenska Bistrica. 

Poslanka Furmanova je poudarila, da seznama ministrov ne bo potrdila, glasovala je proti. V razpravi pa je natančno pojasnila razloge za svojo odločitev.

Mag. Karmen Furman je povedala: 

Pred nami je seznam bodočih ministrov, kandidatov za ministre. Dan po volitvah smo lahko od sedaj že potrjenega mandatarja, gospoda Roberta Goloba poslušali, da lahko v njegovi ministrski ekipi računamo predvsem na strokovne kadre, tiste strokovne kadre tudi tistih političnih strank, ki se niso uspele uvrstiti v parlament. Danes uvodoma v predstavitvi je bilo rečeno, da gre za seznam izkušenih politikov ter na drugi strani tudi strokovnjakov.

Glejte, jaz se lahko s predsednikom vlade strinjam, da res gre za seznam nekaterih izkušenih politikov, ampak potrebno je nadaljevati tudi v smeri, da ti posamezniki s temi izkušnjami, torej izkušeni politiki prav zaradi svojih izkušenj oziroma preteklega dela, ki so ga pokazali v politiki, so pa dobili košarico na zadnjih parlamentarnih volitvah in so jim dali ljudje jasno vedeti, da jih pač v politiki oziroma v političnem prostoru več ne želijo.

Ampak za vas očitno volja ljudstva ne velja, jih boste pa imeli v vladi.

Se strinjam, da je ta sestava te ministrske ekipe, gledano tudi širše z vsemi sekretarji, ki so jih uspeli posamezni ministri na hiringu predstaviti, nekakšna noviteta v političnem prostoru zagotovo, kajti toliko političnih odpisancev, ki se je zbralo na tem seznamu ministrskih kandidatov, še ni bilo v nobeni sestavi vlade.

Zdaj kandidatka za ministrstvo oziroma kandidatka za ministrico, ki se ji ni uspelo prebiti v parlament, bo očitno postala prva dama slovenskega pravosodja. Nekdanji minister za zdravje bo sedaj svetoval novemu ministru. Zdaj jaz za dobro kondicijo slovenskega zdravstva, pa seveda posledično tudi zdravja vseh državljanov upam, da bo pri tem uspešnejši kot takrat, ko je sam ministroval.

Če vržeš puško v koruzo takrat, ko te državljani najbolj potrebujejo, očitno dobiš za nagrado Ministrstvo za obrambo.

Če blatiš državo po Evropi, zunanje ministrstvo. Neizvoljeni, sedaj že bivši poslanci bodo očitno nepogrešljivi členi v posameznih ministrstvih.

Lahko rečem, da pod roko bivšega poslanca Koprivca bodo očitno evropska sredstva v dobrih rokah.

Gospa Bratušek, politično izkušena, vsekakor se strinjam, ampak ljudje so ji dali, ponovno, že drugič vedeti, da je v politiki ne želijo, bo očitno znova kraljevala na Ministrstvu za infrastrukturo.

Skratka, ta jagodni zbor ste danes označili za najboljšo slovensko vlado. Veste, ob teh besedah pa jaz verjamem, da je marsikateri državljan izgubil upanje. Tisto upanje, na katerega tako stavite, gospod predsednik Vlade, gospod Robert Golob.

Namreč, takrat, ob svojem govoru ob izvolitvi ste dejali: »Ljudje pričakujejo upanje, da je lahko prihodnost lepša.« Ampak, veste kaj, ljudje od nas v politiki pričakujejo predvsem dejanja. Kajti, če bodo dejanja dobro, potem bojo imeli posledično tudi upanja za boljšo prihodnost.

V koalicijski pogodbi, moram reči, imate veliko načrtov. Glede na zaslišanja posameznih ministrov pa lahko rečem, da bo verjetno tole kar ostalo mrtva črka na papirju, vsebina koalicijske pogodbe.

Vendar, to je dobro. Tukaj pa je še upanje. Kajti glede na vsebino, ki ste jo zapisali v koalicijsko pogodbo, boljše, da se ne bo izvajala za dobrobit državljank in državljanov.

Zaslišanja, vsaj na tistih, katerih sem bila jaz prisotna, moram reči, da me ministri niso prepričali. Niso prepričali, zakaj? Ker želim, da je delo v Sloveniji vrednota, da naši državljani ne ostajajo odvisni od socialne politike vsakokratne vladajoče oblasti, da si lahko s svojim delom prislužijo dostojno življenje, in ne, da jim vladajoča oblast, še preden začne resnično delovati, naloži dodatne davke, obremenitve, razveljavi Zakon o dohodnini, ki je prinesel višje plače za vse, in tako dalje.

Skratka, vašega seznama ministrstev ne bom potrdila, bom pa potrdila vse dobre zakone, ki jih boste za dobrobit kot koalicija v prihodnje prinesli v parlament.

Vir: Magnetogram seje državnega zbora

S. B.