Zakaj premier Golob neprestano laže?

Premier Robert Golob se redno zateka k lažem in zavajanjem. (Foto: Bobo)

Če osrednji mediji odreagirajo praktično na vsako izrečeno besedo prvaka opozicije Janeza Janšo in jo obračajo po svoje, da ta spada v njihov narativ, je povsem drugače v primeru aktualnega premierja Roberta Goloba. Ne zmotijo jih niti neresnične navedbe, da mora namesto njih vlogo “psa čuvaja” odigrati kar platforma X.

 

“Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je eden od odločnih in uspešnih ukrepov te vlade, za katerega smo se zavezali že ob podpisu koalicijske pogodbe,” so besede premierja Roberta Goloba, ki so bile izrečene tekom podajanja poslanskih vprašanj, zadnjič pred parlamentarnimi počitnicami. Konkretneje so bile besede izrečene, ko je vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj premierja opozoril na tveganja za javne finance, ki sta jih povzročila nakupa nesojene sodne stavbe na Litijski in 13 tisoč računalnikov ter preoblikovanje oziroma prevara s preoblikovanjem zdravstvenega dopolnilnega zavarovanja v obvezni prispevek.

Odreagirala platforma X
Čeprav Golob in koalicija vztrajajo, da je prišlo do ukinitve dopolnilnega zavarovanja, je dejstvo, da temu niti slučajno ni tako, saj se ga plačuje še naprej, plačevanje slednjega pa je celo obvezno, kar sicer prej ni veljalo. Povrhu vsega pa ni za pozabiti, da se bo zaradi prevare s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz proračunske rezerve izplačalo kar 33,5 milijona evrov zavarovalnicam, ki so bile oškodovane. Platforma X je v tem konkretnem primeru odreagirala, uporabnikom priljubljenega družabnega omrežja se je namreč izpisalo pojasnilo: “Objava je zavajajoča, saj Vlada RS ni ukinila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ga je zgolj oblikovala v obvezni zdravstveni prispevek, ki je po znesku in vsebini enak.”

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: Bobo)

Da neresnična navedba ni ostala neopažena med uporabniki X dokazujejo zgovorni komentarji, ki so se pojavili pod omenjeno vladno objavo. Med slednjimi so se pojavili: “Kakšna ukinitev? Spet lažete. Neobvezno zavarovanje je postalo obvezno, pri čemer je 200.000 ljudi še vedno brez zdravnika, kirurgi dajejo odpoved, ženske so brez ginekologa, zdravstvo propada in vi “rešujete” zdravstvo s komunistično nacionalizacijo?”; “Kakšna ukinitev? Prostovoljno ZZ ste preoblikovali v obvezno.”; “A tako? Dopolnilno zavarovanje ste ukinili, dobro leto po tem pa ponovno podražili zavarovanje za iste 3€. Sedaj pa plačujemo 33 mio. € še privat zavarovalnicam za “izpad”… Torej dvakrat plačujemo isto stvar, državljani pa smo spet na slabšem. Zakaj se delate norca iz nas?”; “Da, to je vaš najuspešnejši ukrep. Prej prostovoljno je postalo davek. Poden ste.”; “Če je ukinjeno, zakaj ga moram še naprej plačevati?”

Laži so del njegove politične kariere
Ker je marsikdo po dveh letih prišel do ugotovitve, da je Golob podal že kar nekaj neresničnih izjav, smo političnega analitika dr. Matevža Tomšiča povprašali, zakaj slednji to počne in zakaj gredo tovrstne izjave kar tako mimo medijev, medtem ko se pri Janši obrnejo ob vsako besedo. “Nič novega. To je njegov način delovanja praktično skozi njegovo celotno politično kariero,” je izpostavil Tomšič in dodal, da je “nabor teh laži dejansko res že tako dolg, da bi lahko temu praktično posvetili knjigo”.

Očitno je to del njegove forme. Golob po besedah Tomšiča nekako smatra, “da si on to lahko privošči, ker je tako izjemen, in da je v bistvu vse relativno, vse stvar njegove presoje, to se dobro vklaplja v fenomen postresničnosti, ko je vse stvar neke razlage in se lahko spreminja tako rekoč od trenutka do trenutka.”

Profesor in politični analitik dr. Matevž Tomšič (Foto: STA)

Profesionalni mediji bi Goloba že zdavnaj odnesli
Pogosto so po navedbah Tomšiča takšno obnašanje očitali Donaldu Trumpu. Se mu pa zdi zanimivo, da slovenski mediji ali komentatorji, mnenjski voditelji, ki so Trumpu to očitali, tega ne očitajo Golobu. “Še dodatni odgovor, zakaj to on počne, je to zato, ker si on to lahko privošči. Medije ima na svoji strani, ti teh njegovih izjav ne izpostavljajo, če pa jih, jih nekako relativizirajo. Ta medijska podpora, ki jo ima, mu takšno početje omogoča,” je poudaril in spomnil, da se je pri Janši dogajalo, da četudi je zadeva držala, so jo mediji marsikdaj obrnili tako, da je izpadla kot da ne drži. “Če bi imeli mediji približno enake vatle, bi ga zdaj že odnesli,” je zaključil.

Ž. N.

vir: nova24tv.si