Zakaj so cene v Sloveniji višje kot pri sosedih

(vir: viralko.si)

Valentinovo je mimo in tudi ta prispevek nima oglasne vsebine. Kaže pa, kakšne so cene izdelkov v Avstriji, kjer imajo sosedi pri nakupovanju veliko prednost. Enake izdelke praviloma kupujejo po bistveno nižji ceni kot so te (pri istem trgovcu) v Sloveniji.

V času pred Valentinovim je bila na družbenih omrežjih objavljena fotografija dve prodajnih katalogov trgovskega podjetja Müller: katalog, ki velja za sosednjo Avstrijo, in katalog, ki velja za njihove trgovine v Sloveniji.

Iz fotografije je razvidno, da popolnoma enake izdelke pri nas prodajajo po bistveno višjih cenah. Za parfum Lancome Tresor, na primer, v Avstriji odštejejo okoli 25 evrov, pri nas pa skoraj 50. Tudi vsi ostali izdelki so, kot je razvidno iz kataloga, so v Avstriji bistveno cenejši.

Novinarji portala Zurnal24.si so pri Mullerju preverili, zakaj so tolikšne razlike. Povedali so jim: “Zaradi razlike v konkurenci, davkih in nabavnih cenah, se lahko zgodi, da so nekateri izdelki v nekaterih državah cenejši, spet drugi dražji. Pri določanju cen se namreč orientiramo po cenah na slovenskem trgu.”

To, da so davki v Sloveniji višji kot v Avstriji, vemo. Novost pa je, da se “orientirajo po cenah na slovenskem trgu”. To pa je popolnoma druga zgodba. Pomeni, da pač Slovenci lahko plačamo več, saj tudi druge izdelke plačujemo dražje.

M. P.