četrtek, 18 aprila, 2024
Doma Podravje Zaposleni v tujini prejemajo dohodninske odločbe, Avstrija uvedla novo neto davčno olajšavo

Zaposleni v tujini prejemajo dohodninske odločbe, Avstrija uvedla novo neto davčno olajšavo

(vir: pixabay.com)

Rok za plačilo dohodninskega davka je 30 dni. Strokovnjaki opozarjajo, da je treba pozorno pregledati in odločbo primerjati z vloženo napovedjo dohodnine. Če je dohodnina narobe izračunana, je treba vložiti pritožbo. Možno je vložiti tudi predlog za odlog plačila oziroma zamrznitev izvršljivosti odločbe do odločitve o pritožbi.

Na vse to opozarjajo v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, ki so dejavni tudi prek Facebooka.

Največ očitkov zaradi napak pri obračunih leti sicer na soboško izpostavo FURS, kjer naj bi bil pri priznavanju kilometrine in stroškov končni znesek dohodnine nesprejemljivo visok.

Avstrija uvedla neto davčne olajšave – pozor

Poznavalci opozarjajo še na naslednje: Avstrija je s 1. januarjem 2019 uvedla neto davčne olajšave (Familienbonus plus), ki pa za slovenskega delavca migranta pomeni dvorezni meč. Familienbonus plus prinaša zaposlenim osebam z otroki davčno olajšavo v neto višini do 1.500 evrov za posameznega otroka, kar sicer v praksi pomeni 1.500 evrov višji letni prihodek (okoli 125 evrov mesečno več), vendar posledično pomeni tudi toliko manj vplačanega davka v Republiki Avstriji.

Ker gre za neto davčno olajšavo, se ta znesek odbije od letnega plačila davka od dohodka v Avstriji. To pa za delavca migranta, ki bo uveljavil Familien bonus, pomeni, da ga bo zaradi te nove avstrijske olajšave slovenski FURS dodatno privil pri dohodnini. Zato v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije svojim članom svetujejo, naj pred uveljavitvijo novega bonusa izračunajo, kaj se jim bolj splača.

To si prek kalkulatorja na spletni strani»Bundesministerium Finanzen« lahko izračuna vsak sam. Za nasvet in pravno pomoč pa se lahko obrne tudi na sindikat. Zato pozorno in pazljivo.

M. P.