Zbiranje podpisov: Proti politizaciji RTV

RTV Slovenija (vir: rtvslo.si)

Slovenska demokratska stranka je začela zbirati podpise za kar tri referendume:

  • proti politizaciji RTV,
  • proti bohotenju birokracije in
  • proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe.

Podpise za izvedbo referendumom je treba oddati na upravni enoti. Podrobnosti o tem, kako oddati podpis, lahko preberete na povezavi: tukaj 

Zakaj RTV?

V SDS nasprotujejo Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki določa predčasno prenehanje mandatov dosedanjim članom Programskega sveta in Nadzornega sveta RTV Slovenije. Edini namen sprememb zakona je takojšen prevzem organov upravljanja RTV Slovenija in s tem podreditev javnega zavoda RTV Slovenija vladajoči politiki.

Državni zbor je 14. 7. 2022 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Zakon je državni zbor obravnaval po nujnem postopku, ki je predpisan za sprejem zakona zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države. Civilna družba in vse inštitucije, ki imajo običajno možnost predstaviti svoje stališče na zakon, so bile iz postopka prav zaradi nujnosti sprejemanja popolnoma izločene.

S spremembo organa odločanja si želijo v Golobovi koaliciji dodatno politično podrediti RTV.

Več si lahko preberete na povezavi: PROTI POLITIZACIJI RTV

M. P.