Zbor za republiko: Politiki izključevanja in novim obrazom je treba reči ne!

(vir: arhiv)

“Drage državljanke in državljani Slovenije. Izbira med strankami, zavezanimi demokratičnim načelom in vrednotam osamosvojitve, je dovolj pestra, da se nam ne bo težko odločiti za zdravo, trdno, miroljubno in zaupanja vredno prihodnost Slovenije in Evrope!,” je predsednik Zbora za republiko (ZZR) dr. France Cukjati dejal v izjavi za javnost v imenu ZZR, kjer je spomnil na daljno leto 1990, ko je bila Slovenija pred podobno odločitvijo, kot bo letos, 24. aprila.

Po njegovih besedah je bila takrat odločitev jasna, tokrat pa naj bi bila še lažja in enako odločna.

V luči prihajajočih volitev je predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati izpostavil problematiko političnega izključevanja v času soočenj in predstavitev strank in pravico državljanov in državljank do seznanitve s kandidati in njihovimi programi s strani medijev, hkrati pa pozval vse na volitve, saj je tako lahko sooblikujemo skupno državo Slovenijo.

Da bo odločitev tokrat lažja, bo to na podlagi odločanja “izredno pozitivnih izkušenj z obstoječo koalicijo, ki je bila sestavljena iz dveh desnih in dveh levih strank in ki je v kratkem, a zelo zahtevnem času epidemije/pandemije imela priložnost pokazati, kaj pomeni sodelovati, voditi državo Slovenijo in predsedovati Evropski uniji v kriznem času ter se aktivno odzivati na vojne razmere v Ukrajini”, meni Cukjati, saj je obstoječi vladi uspelo ohraniti ravnotežje med epidemiološkimi ukrepi in normalnim življenjem, čeprav ji je opozicija stalno metala polena pod noge in je bilo treba le prestopiti prag Avstrije, ki je ukrepala veliko bolj radikalno.

Politiki izključevanja in novim obrazom je treba reči ne
ZZR opozarja na politiko izključevanja in neprepričljivih novih obrazov, ki se pojavljajo pred vsakimi volitvami in jim “je potrebno reči odločen NE!”, saj je po besedah Cukjatija “bistvo politike v sodelovanju in iskanju razumnih kompromisov v dobro vseh državljanov. Velik del slovenske civilne družbe in sindikatov pa deluje kot prikrito orodje strank, ki izključujejo, se zavzemajo za ohranjanje pridobljenih privilegijev, zagovarjajo dvomljivo enakost in ščitijo nedelavnost ter lažno solidarnost.” Slovenija se je s celim svetom znašla v prelomnih zgodovinskih trenutkih, sploh ko se v Ukrajini bije vojna, ki je tako kibernetska kot gospodarska. Cukjati poudarja, kako pomembno je, da “slovenska politika vzpostavlja dobre in miroljubne medsosedske odnose, da krepi zavezništva z demokratičnimi državami in da podpira gospodarsko sodelovanje, ki zagotavlja delo in blaginjo državljanov.”, ob tem pa doda, da je zavezništvo v EU in NATU jamstvo za mir in stabilnost vseh članic, tudi Slovenije, saj lahko le znotraj tega mednarodnega okvira uresničujemo in uveljavljamo človekove pravice, demokratične standarde, ravnotežje med privatnim in javnim na vseh ravneh, od vzgoje in izobraževanja, zdravstva in gospodarstva ter drugih podsistemov.

Dolžnost medijev je, da predstavi resnično sliko političnih kandidatov
Pravica vsakega svobodnega in demokratičnega državljana Republike Slovenije je, da s strani medijev dobi vpogled in jasno sliko o političnih kandidatih, njihovih dosedanjih odločitev, rezultatih in dejanjih v dobro vseh državljank in državljanov Slovenije, “zato pričakujemo, da bodo volilna soočenja  potekala na ravni zrele politične kulture in z močjo argumentov. Državljanke in državljani Slovenije si zaslužimo in zahtevamo transparentno predvolilno kampanjo, za katero mora v prvi vrsti poskrbeti nacionalni medij RTV SLO”, zatrjuje Cukjati. V nadaljevanju ravno zaradi skupne odgovornosti državljanov in državljank poziva na volitve, saj le na ta način lahko “soodgovorno sooblikujemo našo skupno državo Slovenijo” pri tem pa poudari, da se je treba odločati na dejstvih in resnici in ne “po predsodkih, etiketah, manipulacijah, umazanih in zakulisnih igrah, ki jih režirajo rumeni mediji in druga slepila ter prevare, saj smo zreli in odgovorni državljani in državljanke svobodne Slovenije.”

“Drage državljanke in državljani Slovenije. Izbira med strankami, zavezanimi demokratičnim načelom in vrednotam osamosvojitve je dovolj pestra, da se nam ne bo težko odločiti za zdravo, trdno, miroljubno in zaupanja vredno prihodnost Slovenije in Evrope!” je zaključil Cukjati.

M. P.