Združenje novinarjev in publicistov obsoja gostovanje Anisa Ličine v TV Tedniku

Anis Ličina

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja promoviranje organizatorjev nasilnih protestov v središču Ljubljane, kot ga je v zadnji oddaji Tednik (9. 11. 2020) predstavila TV Slovenija. V prispevku na temo: ‘Kdo je odgovoren za nasilje na protestih’ je kot sogovornika povabila neformalnega organizatorja le teh, in starega znanca policije, Anisa Ličino.

Gre za človeka, ki je javno pozival k protestom z nasilno noto. Znan je po grožnjah v javnosti, nacionalističnem izpadu in žaljenju slovenske policije na enem od preteklih protestov, kar snovalci Tednika dobro vedo.

Vendar pa je bil v oddaji Tednik predstavljen kot ‘protestnik’, s čimer je bilo njegovo početje predstavljeno kot legitimno. Takšna naklonjena obravnava je še posebej nevzdržna glede na dejstvo, da je bilo v četrtkovem divjanju več medijskih kolegov napadenih in poškodovanih (eden celo huje).

RTV Slovenija pa je v oddaji Tednik glede vključitve te sporne osebe v prispevek spolzela v grob profesionalni zdrs še posebej s tem, ko je objavila njegovo izjavo, da naj bodo novinarji označeni od kje prihajajo, npr. z RTV, in se jim potem ne bo nič zgodilo.

Ta pozicija, v katero se je spravil RTV sam, je škandal brez primere. Iz legitimirane izjave Ličine je razumeti, da je bil napad na dotičnega novinarja napaka, da pa se ne bi zgodil, če bi nosil oznako RTV oz. takšno, iz katere bi bilo razvidno, da je njim naklonjen. Javna televizija s tem promovira ločitev na tiste medijske delavce, ki so lahko napadeni, in tiste, ki se nimajo česa bati, če bodo označeni kot taki, da jih bodo ‘protestniki’ vzeli za svoje

V ZNP posebej izpostavljamo, da je takšna vrednostna pozicija javnega medija škandal brez primere. Od odgovorne urednice Manice Ambrožič zahtevamo, da se javno opraviči za takšno poročanje in promocijo pobudnika nasilnih protestov Anisa Ličine, saj ne moremo verjeti, da je to del uredniške politike javne televizije.
RTV in vse ostale medije pozivamo, naj vendar ne vabijo ljudi, ki spodbujajo k nasilju in javno žalijo institucije slovenske države, v svoje oddaje. S tem namreč neposredno propagirajo in opravičujejo njihovo agresivno vedenje, hkrati pa relativizirajo nasilno ravnanje do medijskih ustvarjalcev glede na to, s katerega medija prihajajo. Zavedati se je potrebno, da z opisanim spornim ravnanjem posameznih medijev, novinarjev in urednikov le-ti prevzemajo odgovornost za morebitne nadaljnje izbruhe nasilja in s tem nastalo škodo.

Upravni odbor ZNP, 11. november