Združenje novinarjev in publicistov v podporo Bojanu Požarju

Bojan Požar, novinar in lastnik spletnega portala Pozareport

Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) je ob obsodbi novinarja Bojana Požarja objavil naslednjo izjavo:

“Združenje novinarjev in publicistov izraža izjemno zaskrbljenost nad sodbo Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu v zadevi “Štandeker – Arsenović”, s katero je sodišče novinarja Bojana Požarja na prvi stopnji spoznalo za krivega in mu prisodilo trimesečno pogojno zaporno kazen.

Vsakdo je pred zakonom enak in tudi novinar Požar pri tem ni izjema, vendar vse kaže na ponovno zlorabo kolesja pravosodja, ki želi novinarja pod bremenom zaporne kazni prestrašiti in utišati pri razkritju sumljivih poslov nosilcev javnih funkcij, ki prihajajo z leve politične opcije.

V že tako izrazito enostranskem medijske prostoru je taka odločitev, predvsem pa molk civilne družbe, zaskrbljujoča in kaže na samozavest sodnega sistema, ki z argumentom moči preprečuje razkrivanje koruptivnih in ostalih protipravnih ravnanj.

Če obstaja vsaj še trohica solidarnostne drže, pričakujemo, vsaj tako medijsko podporo novinarju Bojanu Požarju, kot jo mediji dajejo v nekaterih drugih primerih, ki jih prikažejo v luči premoči države nad šibkejšim. In upamo, da je evropska komisarka Vera Jourova o obravnavanem primeru že obveščena in da je tako dobila bolj realen vtis o slovenski medijski stvarnosti.”

M. P.