Združenje novinarjev ostro obsodilo napovedano lomastenje SAB po medijih

(vir: pixabay.com)

Združenje novinarjev in publicistov se je danes ostro odzvalo na napovedi stranke SAB, da bo po volitvah, v kolikor bo del vlade, obračunala z mediji, ki ne pišejo po njenem okusu. Slednje je namreč stranka napovedala v svojih objavah na družbenih omrežjih, kjer deli oglas s sliko medijev, kot so Demokracija, Nova24, Moje Podravje in drugi, s pripisom, da “bo pregon lažnih novic njihova prioriteta”.

Na takšno ravnanje stranke so se že odzvali v Združenju novinarjev in publicistov, kjer so zapisali:

“V Združenju novinarjev in publicistov z ogorčenjem opažamo, kako neposredno in brutalno stranka SAB napoveduje obračun s številnimi mediji. V svojih oglasih na družbenih omrežjih namreč odšteva dneve do volitev, ko naj bi prišel čas za pregon “lažnih novic”, pri čemer s sliko nakaže, da se sporočilo nanaša na Demokracijo, Nova24, Požareport, Moje Podravje, e-Maribor in številne druge.

Namen omenjene stranke koalicije KUL razumemo kot prvovrsten napad na demokratične standarde in očitno namero podrediti si slovenski medijski prostor. Gre za brezsramen napad na pluralnost medijskega prostora, kar pomeni vrnitev v čase medijskega enoumja, ko za kritično pisanje proti delu politike ne bo več prostora.

Gre za ugrabitev demokracije, kar terja enotno in takojšnjo obsodbo civilne družbe, stanovskih organizacij in vseh tistih, ki iskreno mislijo, da pluralizem medijskega prostora prispeva k demokratičnosti slovenske družbe. V luči dejstva, da je ista stranka na podoben način sporočila, da bo po volitvah na program TV Slovenija uvrstila konkretne vsebine, je zadeva naravnost zastrašujoča.

Še bolj nevaren pa je molk, ki pomeni strinjanje s tem, kar se dogaja. Da bi takim nameram stopili na prste, bomo v Združenju novinarjev in publicistov o napovedani cenzuri in obračunu z mediji, ki niso povšeči stranki SAB, obvestiti tudi mednarodno javnost, med drugim evropsko skupino liberalcev in demokratov ALDE, ki naj razmisli, ali je SAB s svojimi napovedmi o lomastenju po medijih še primerna, da ostaja znotraj skupine, ki vsaj v svojih programskih načelih podpira liberalne vrednote in pluralnost medijev.

Od SAB zahtevamo, da svoje neprimerne oglase takoj umakne iz svojih objav na družbenih omrežjih, volivce pa pozivamo, naj stranki s tako radikalnimi stališči odrečejo svojo podporo na volitvah.”

M. S.