Zelenski pozval EU, naj dokaže, da je z Ukrajino

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (vir: arhiv)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v virtualnem nagovoru Evropskega parlamenta pozval, naj EU dokaže, da je z Ukrajino, da je ne bo pustila same. “Potem bo življenje premagalo smrt in svetloba bo premagala temo. Slava Ukrajini,” je dejal.

“Nihče nas ne bo zlomil. Močni smo, Ukrajinci smo,” je dejal Zelenski v virtualnem nagovoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, sklicanem zaradi ruske invazije v Ukrajini.

“Zdaj se borimo za preživetje. To je največja motivacija. A borimo se tudi za to, da bi bili enakovredni člani Evrope,” je še poudaril ukrajinski predsednik po besedah tolmača v angleščino, ki je danes ob svojem delu jokal.

EU bo po besedah Zelenskega veliko močnejša z Ukrajino. Ukrajinci so dokazali svojo moč, dokazali so, da so najmanj enaki drugim Evropejcem, zdaj naj EU dokaže, da je z Ukrajino, je še dejal.

Zelenski je poudaril, da gre zdaj za življenje ali smrt. “Borimo se za svojo zemljo in svobodo,” je izpostavil. Predsednikovemu nagovoru je sledil dolg in bučen aplavz.

M. P.