Zgaga blokira vse, ki povprašujejo po razlogih za njegovo nagrado

Blaž Zgaga (vir: družbena omrežja)

Nemški medij Deutsche Welle je nedavno podelil 17 nagrad za svobodo govora, med njimi tudi Blažu Zgagi iz Slovenije. Generalni direktor medija, Peter Limbourg, je ob tem povedal, da so nagrade podelili “vsem pogumnim novinarjem v svetu, ki so zatirani zaradi poročanja o pandemiji koronavirusa”.

Kot je dejal, 17 novinarjev, ki je prejelo nagrade, “predstavlja vse novinarje širom sveta, ki so izginili, bili aretirani ali so jim grozili zaradi njihovega poročanja o pandemiji koronavirusa”.

Nagrade je torej medij podelil novinarjem, ki so bili zatirani zaradi njihovega poročanja o koronavirusu, pri čemer pa se postavlja vprašanje, kaj ima s tem Blaž Zgaga, ki se sicer označuje za svobodnega novinarja.

Zgaga je namreč po navajanju portala Požareport do zdaj o koronavirusu napisal zgolj en prispevek, poleg tega že nekaj let več ni aktivni novinar, ki bi dnevno objavljal prispevke v medijih.

Tudi v Oddaji Faktor, ki jo predvajajo na TV3, so se v preteklih dneh obrnili na Deutsche Welle, da bi jih povprašali, s čim si je Zgaga zaslužil nagrado in če se niso morda zmotili, a jim na mediju ne odgovarjajo oziroma so se zavili v molk.

V molk se je zavil tudi Zgaga sam. Kot je včeraj na Facebooku zapisal eden od njegovih uporabnikov, je Zgago na Twitterju sam prijazno povprašal, katere vse novinarske prispevke je napisal o koronavirusu, da si je zaslužil nagrado, a ga je Zgaga namesto odgovora preprosto blokiral.

Zgaga je sicer znan kot velik nasprotnik predsednika vlade Janeza Janše. Leta 2001 je na primer, ko je bil še novinar na Večeru, namigoval, da je Janša grabil Ladislava Troho, kar pa se je pozneje izkazalo kot velika laž. Troho je namreč policija kazensko ovadila zaradi lažnega prikazovanja ugrabitve, tožilstvo pa ga je zaradi tega preganjalo na sodišču.

M. P.