Zgodovinski dogodek: Srečanje treh evropskih voditeljev z ukrajinskimi

Sestanek voditeljev (vir: Janez Janša, Twitter)

Slovenski premier Janez Janša, poljski premier Mateusz Morawiecki in češki premier Petr Fiala so se sinoči v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom.

Na novinarski konferenci po srečanju, ki so jo prenašali po Twitterju, so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

Zelenski in Šmihal sta se voditeljem zahvala “za ta močan znak podpore”. Šmihal je na Twitterju zapisal: “Pogum resničnih prijateljev! Govorimo o podpori Ukrajini ter krepitvi sankcij proti ruski agresiji.”

Janez Janša je na novinarski konferenci povedal:  “Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji.” Dodal je, da Ukrajinci ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. “Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali,” je dejal in dodal, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

“Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (…) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU,” je še povedal Janša.

Slovenski premier meni, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU “občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira”.

Prvi trije voditelji v Kijevu

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Janša je pred prihodom sporočil, da želijo z obiskom prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote. “Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,” je tvitnil s poti v Kijev.

Za pot so se dogovorili v Versaillesu

Glavni svetovalec poljskega premierja je novinarjem potrdil, da je delegacija včeraj nekaj po 8. uri zjutraj z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo. Kot je dodal, so se za pot dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaillesu.

“Obisk vseh treh premierjev ima izjemen pomen. Lahko ga primerjamo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno. Za obisk Kijeva danes je potreben izjemen pogum,” je za CNN dejal upokojeni ameriški general Wesley K. Clark.

Tuji mediji o obisku poročajo izredno spoštljivo in navajajo, da gre za zgodovinski dogodek.

Kijev, srečanje voditeljev. (vir: Twitter)

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski

M. P.