Zgornja Ložnica: Osrednja občinska slovesnost, s podelitvijo državnega odlikovanja TO Slovenska Bistrica

Vhod v vojaško skladišče, Zgornja Ložnica (vir: arhiv)

Občina Slovenska Bistrica in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica danes, ob 17. uri, ob vhodu v vojaško skladišče na Zgornji Ložnici organizirata osrednjo občinsko slovesnost ob 31-letnici samostojne države Slovenije in 25. juniju, dnevu državnosti  ter v počastitev zavzetja vojaškega skladišča na Zgornji Ložnici.

Slovesnost bo v kraju, kjer je imela Jugoslovanska armada največje skladišče streliva v Sloveniji. Takratna Teritorialna obramba pa je z zavzetjem skladišča v Zgornji Ložnici nato pridobila potrebno orožje za obrambo domovine.

Bistriški teritorialci so imeli v osamosvojitveni vojni pomembno vlogo. V mestu, kjer je bilo v vojašnici okoli 500 vojakov in častnikov JLA, so zavarovali in 2. julija zavzeli skladišče orožja v Zgornji Ložnici ter telekomunikacijski center na Boču, kar je pomenilo prelomnico v poteku vojne na Štajerskem.

Slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo 129. protidiverzantski četi občinskega štaba Teritorialne obrambe (TO) Slovenska Bistrica vročil državno odlikovanje za izredne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Slovenije.

V kulturnem  programu bodo nastopili: Moška komorna skupina KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica in učenke in učenci Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, podružnica Zgornja Ložnica.

S. B.