Živel 1. maj – praznik nedela

Po tistem delu, ko je že kazalo, da se bo s 1. junijem denarna socialna pomoč dvignila na 385,00 EUR, so poslanci sočasno z dvigom pomoči izglasovali znižanje te iste pomoči na 331,00 EUR. To naj bi se zgodilo po novem letu.

Pa se prejemnikom socialne pomoči sploh še izplača delati? Pred dobrim desetletjem je socialna podpora znašala 200,00 EUR mesečno. Po novem letu naj bi se skorajda podvojila. Če kdo od brezposelnih vstopi v javna dela, ga načeloma čaka minimalna plača in stoodstotna obremenitev. Po izteku enoletne pogodbe pa ga bo delodajalec tako in tako zamenjal z drugim zmagovalcem javnega razpisa. V Sloveniji obstaja ogromno firm, ki delavcem niso pripravljeni izplačati več kot minimalno plačo. Sami pa si prekomerno polnijo žepe. Delavci tako dobivajo po 638,42 EUR (842,79 EUR bruto) mesečno.

Tisti, ki sedijo doma, se tu in tam zglasijo na ZRSZ, prejemajo trenutno po 297,00 EUR mesečno. V primeru, da se bo socialna pomoč še dvignila za obljubljeno vsoto, pa bomo vse, ki bi še želeli delati preko javnih del ali v proizvodnji, povprašali po zdravju. Izmensko delo, obveznosti, prevoz, malica. Obstaja veliko razlogov, zakaj ostati pri socialni pomoči. Še malo, pa jo bodo dobivali še upokojenci z nepolno delovno dobo, ki prejemajo štiristo in nekaj EUR.

Kaj pa bo država naredila s prenizkimi pokojninami in minimalnimi plačami? Kako si bodo lahko upokojenci privoščili dom za ostarele? In tisti z najnižjimi plačami plačevali položnice, zdravstvene storitve, šolanje svojih otrok? V tem delu se bo lahko že kaj kmalu dokazala nova vlada …

K. V.