Zlogova Gora: Za umor odredili psihiatrično zdravljenje

Mariborsko sodišče je po današnji glavni obravnavi za zaprtimi vrati 77-letnemu moškemu, ki je februarja lani v Zlogoni Gori pri Oplotnici do smrti zabodel spečo ženo, na predlog tožilstva izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, so za STA potrdili na sodišču.

Obdolženemu so podaljšali pripor.

Spomnimo. Aprila lani je mariborsko tožilstvo zoper 77-letnega Slavka Leskovarja, ki naj bi februarja na območju Oplotnice do smrti zabodel svojo spečo ženo, vložilo obtožnico za kaznivo dejanje umora na grozovit ali zahrbten način. Zapisali so, da mu grozi od 15 do 30 let zapora.

Na predobravnavnem naroku oktobra ni priznal krivde, se je pa že od začetka postopka ugibalo glede njegovega zdravstvenega stanja. Izvedenca sta nato ugotovila, da obdolženi v času očitanega mu kaznivega dejanja ni bil prišteven.

Mariborski državni tožilec Tilen Ivič pa je konec decembra obtožnico za umor spremenil v predlog za izrek varnostnega ukrepa.

Leskovar se je 23. februarja v Zlogoni Gori na območju Oplotnice po tem, ko je zabodel ženo, odpeljal z avtom in se v bližini kraja dogodka silovito zaletel v drevo. Hudo ranjen se je peš vrnil do hiše, v kateri je zagrešil umor, in se predal policistom. Odpeljali so ga v bolnišnico.

Ker njegova takojšnja privedba k preiskovalnemu sodniku ni bila takoj mogoča, je preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru 2. marca lani priporni narok izvedla v prostorih njegove hospitalizacije. Zoper osumljenega je bil odrejen pripor.

Po poročanju medijev so policisti v preteklosti tudi zaradi nasilja v družini že posredovali na domu zakoncev, ki sta se pred leti razšla in živela ločeno.

M. P.