ZPS: Ledeni čaj ni čaj

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je izvedla primerjalno ocenjevanje brezalkoholnih pijač z rastlinskimi izvlečki in izvlečki čaja. Predvsem otroci in mladostniki namreč za žejo velikokrat posežejo po ledenem čaju. Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, pa to žal ne drži. Gre za negazirano brezalkoholno pijačo z okusom, ki ima s čajem, ki si ga pripravimo doma, le malo skupnega.

Pregledali in ocenili so 23 ledenih čajev z okusom breskve, od tega 16 s sladkorjem, štiri s sladili ter tri s sladkorjem in sladili. Že ob hitrem pregledu so ugotovili, da gre v večini primerov za sladko, t. i. pobarvano vodo z dodatkom arome.

Le en izdelek je dobil oceno zelo dobro, dva dobro, trinajst povprečno, šest pomanjkljivo in en nezadovoljivo. Največkrat so oceno nižali zaradi visoke vsebnosti sladkorja in aditivov.

Embalaža – Breskev na izdelku, ne pa tudi v pijači
Skoraj vsi ledeni čaji, ki so jih pregledali, nas nagovarjajo s fotografijami ali risbami sočnih breskev na sprednji strani embalaže. Toda vsebina je precej drugačna. Nekateri izdelki sicer vsebujejo zgoščen sadni oziroma breskov sok (do največ 6 odstotkov), a količina breskev na sliki seveda ne odraža količine v izdelku.

Okus sadja izdelku pogosto dajo le naravne in umetne arome. Najbolj problematični so izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja. To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujemo, saj se zavzemamo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža dejansko sestavo.

Oceno pomanjkljivo so za embalažo zato dobili izdelki, ki vsebujejo le naravno aromo, čeprav imajo na prvi strani sliko breskev (Arizona, Maraska), oceno nezadovoljivo pa izdelki, ki vsebujejo le umetne arome, čeprav se predstavljajo s slikami breskev (izdelka s sladili: Fresh, Hofer). Tuš se pravilno ne predstavlja s sliko breskev, saj jih niti ne vsebuje.

Prehranski profil – Sladkor, sladila ali oboje
Večina predpakiranih ledenih čajev, ki so jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi. Lahko pa vsebujejo oboje.

Pri oceni prehranskega profila so se osredotočili tudi na vsebnost sladkorja.

Sedem izdelkov (Mercator, Macario, Fructal Chai, Sola Ice tea, Fructal Ice tea Vipavska breskev, Maraska, Tuš), ki vsebujejo več kot 8,1 gramov sladkorja v 100 mililitrih pijače, so ocenili z nezadovoljivo.

Kot dobrega so izpostavili izdelek Little Miracles, ki vsebuje le 2,8 grama sladkorja na 100 mililitrov, prisoten sladkor pa je le na račun agavinega sirupa in sadnega soka in ne saharoze ali glukozno-fruktoznega sirupa, kot pri drugih izdelkih.

Pri tem so v ZPS zapisali, da ledeni čaj ni primeren za žejo.

S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja (48 gramov). Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja za okoli 60 odstotkov, fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov, malček, star 4 do 6 let pa kar za 2,5-krat.

Aditivi – noben izdelek ni popolnoma brez aditivov
Ledeni čaji lahko vsebujejo tudi do 6 in več različnih aditivov – uravnalce kislosti, antioksidante, arome, barvila, konzervanse in sladila. Noben izdelek ni bil popolnoma brez aditivov. Le dva izdelka sta za vsebnost aditivov dobila oceno zelo dobro, to sta Little Miracles, ki vsebuje le naravno aromo, in Ice Tea (Hofer), ki poleg arome vsebuje le dodatek citronske kisline. Vsi ostali izdelki vsebujejo več aditivov iz vsaj dveh ali več različnih skupin.

Oceno pomanjkljivo so dobili vsi izdelki s konzervansi, saj tehnologija danes omogoča proizvodnjo pijač tudi brez tovrstnih dodatkov za podaljšanje obstojnosti. Izdelke s sladili in konzervansi smo ovrednotili kot nezadovoljive.

Na podlagi rezultatov so v ZPS zapisali, da izdelki s sladili in konzervansi niso primerni za otroke. Izdelki s črnim čajem pa lahko vsebujejo tudi kofein. Rezultate analize za posamezno vrsto izdelka pa lahko preverite v naslednji tabeli.

Tabela z rezultati ocenjevanja:

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije.

M. P.