Janez Janša v zadevi “ukradena vila” ni prejel ne tožbe, ne sodbe!

Sedež stranke SD v Ljubljani, t. i. Moskovičeva vila.

Okrajno sodišče v Velenju je v primeru tožbe Socialnih demokratov zoper premierja Janeza Janšo zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež, razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine. Ob tem se mora Janša v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju.

Sodba še ni pravnomočna. 

Janez Janša je danes na Twitterju zapisal, “da gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov”.

Janša se bo na odločitev sodišča pritožil, o sodbi ni bil obveščen, saj je ni prejel niti ni dobil obvestila, da je bila izdana. Po dostopnih virih tudi ni bil vabljen na obravnavo ali bil obveščen, da o tem procesu sploh teče postopek. Da se nekaj dogaja, pa je danes izvedel iz objave stranke SD in njihove predsednice na Twitterju.

Janšev zakoniti zastopnik Franci Matoz je danes za Novo24TV pojasnil: “Kot vedno sodišče ne ve, kje je predsednik vlade, in kar po avtomatizmu izdaja zamudne sodbe, seveda povsem neupravičeno. Seveda pa zamudna sodba ni pravnomočna in sledi pritožba. Ravnanje sodišča s temi zamudnimi sodbami spominja na neko preteklo obdobje, ki nima ničesar skupnega s poštenim sojenjem in ustavnimi pravicami”.

Spomnimo. Stranka SD ima sedež v po vojni zaplenjeni hiši Moskovič v Ljubljani. Zgodovinar in pravnik Marko Štrovs pa je pojasnil, da je leta 1993, ko je bila opravljena menjalna pogodba za Hišo na Levstikovi v Ljubljani (SD je menjal stavbo na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani), deloval na ministrstvu za delo kot vodja sektorja za pokojnine. “Bil sem priča, kako se je takratna ministrica iz vrst Združene liste, Jožica Puhar, vse dogovorila z Miranom Potrčem, kako bi to kupčijo napravili. Ampak zadeva ni sporna toliko okrog Moskovičeve vile, kot pa je sporna preteklost prostorov današnjega državnega zbora v zgradbi nekdanje Banovinske hranilnice, kjer je Združena lista nastopala kot lastnica, čeprav bi to morala biti državna lastnina.”

Izvorna napaka te partijske kupčije je bila pravzaprav v tem, da so družbenopolitične organizacije, partija, borci in sindikati obdržali kot svojo lastnino tisto premoženje, ki so ga zasedali že od prejšnjih časov, čeprav bi moralo biti državno.

V vsakem primeru, stranka SD za vilo, v kateri ima sedež, doslej ni plačala še niti centa. O kakršnem koli plačilu in dokazilu navkljub številnim pozivom vztrajno molči tudi Fajonova. Predhodnica stranke SD si je te prostore prisvojila in jih nikoli vrnila prejšnjim lastnikom. Vse ostale politične stranke so morale svoje prostore kupiti ali pa za njih plačujejo najemnine.

S. B.