Slovenski evropski poslanec pozval predsednika Olimpijskega komiteja k odstopu

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. (Foto: AFP)

Evropski poslanec Milan Zver je v svoji zadnji kolumni predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha pozval k odstopu. Prepričan je, da ideali olimpizma izginjajo, MOK pa je klonil pod “multikulti” ideologijo. Svoje stališče je utemeljil na podlagi primera izrazito sporne odločitve, ki je dvema osebama z dokazano spolno motnjo omogočila tekmovanje v ženski boksarski konkurenci. 

 

“Del evropskih in svetovnih političnih ter športnih elit je združilo moči v tem hudičevem delu. Hvala za tak Mednarodni olimpijski komite. Šport ne potrebuje Thomasa Bacha in vseh, ki so v zadnjem času pokopali olimpijsko idejo! Odstopite, da boste rezultatom olimpijskih iger omogočili vsaj še nekaj legitimitete,” je zapisal evropski poslanec.

Na začetku kolumne je opozoril na dvoboj med italijansko boksarsko Angelo Carini in “transspolno” osebo Imane Khelif, ki je zanetil afero in svetovno ogorčenje nad delovanjem MOK-a. “Transspolniku je ime Imanel Khelif, in kot prikazujejo dve leti stare fotografije – eno so našli, ko sta vsa nasmejana skupaj s francoskim predsednikom Macronom – ni nič kaj podoben dekletu. Toda problem ni v tem, ali je bil kot moški ali ženska ali kakorkoli že všeč francoskemu predsedniku. Problem je v tem, da bi italijanska tekmovalka, ki jo je nekdo poslal v ta pekel, lahko utrpela hude poškodbe ali celo tvegala svoje življenje,” je zapisal Zver.

Začelo se je že z uvodno ceremonijo
Zver je v zapisu izpostavil, da je že uvodna ceremonija olimpijskih iger v mnogih vzbujala nelagodje. Zaradi predstave so se mnogi začeli spraševati, ali ta predstavlja globalne kulturne premike in dokončno zmago “multikulti ideologije” nad “tradicionalno kulturo zahodnega racionalizma”.

Evropski poslanec Milan Zver (Foto: Bobo)

“Potem pa so spoznali, da to, kar so videli na odprtju, pomeni prevrat tudi na tekmovalnem polju. Razlike med spoloma se brišejo, klasična načela olimpizma izginjajo. Dvoboj Carini : Khelif pomeni gromozansko revolucijo v olimpizmu, seveda ob sramotni podpori Mednarodnega olimpijskega komiteja. Predsednik Thomas Bach se je pred igrami celo javno hvalil, da bodo to prve olimpijske igre, na katerih bo zagotovljena popolna enakopravnost spolov. Karkoli že to pomeni,” je zapisal.

Od sredstva miru in dialoga do “woke ideologije”
Zver je v kolumni spomnil na svojo podporo organizaciji olimpijskih iger v Pekingu, kljub temu da se je še kako zavedal brutalnega kršenja človekovih pravic. Zavzel je stališče, da lahko šport pomaga premagovati tovrstne težave. Pozneje so njegovo stališče podprle tudi evropske institucije in dalajlama“Takrat je, zdi se, šport resnično še predstavljal sredstvo miru in dialoga. Toda to, kar doživljamo v Parizu, je šlo čez vse meje razumnega (podobno kot letošnja evrovizija). Šport in kulturo spreminjajo v sredstvo woke ideologije,” je zapisal Zver.

Tudi Evropska komisija je “prebujena”
Evropski poslanec opozarja, da prebujen ni samo MOK, temveč tudi Evropska komisija. Spomnil je na poslansko vprašanje, ki ga je Evropski komisiji zastavil v zvezi s spornim vključevanjem transspolnih oseb v šport. Nasploh namreč velja (takšno je tudi mnenje mednarodna športnega razsodišča), da morajo športnice tekmovati ločeno od športnikov. Sodišče je tako priznalo, da obstajajo precejšnje fiziološke razlike med moškimi in ženskami, kar športnikom daje konkurenčno prednost, športnice pa so izpostavljene večjemu tveganju za nastanek poškodb.

Tajvanska bokser/-ka Lin Yu-ting (Foto: AFP)

Evropska komisija seveda ni jasno odgovorila na vprašanji o tem, ali se Evropska komisija zaveda tega problema in ali meni, da so športnice še dovolj varne v trenutni situaciji.

“Čez dva meseca sem od podpredsednika Evropske komisije Shinasa prejel uradni odgovor, ki me je dobesedno šokiral. Izognili so se odgovoru na vprašanje, kako zaščititi ženske v športu, ampak so takoj natrosili nekaj občih načel – Evropska komisija, da ‘podpira enakost za vse, vključevanje, nediskriminacije, enakost spolov, boj proti rasizmu, odprtost in strpnost do drugih’ – ki jih lahko sicer uporabiš za katero koli zadevo. A odgovora na vprašanje o usodi žensk v športu, ki ga penetrirajo moški v taki ali drugačni ‘spolni formi’, ni bilo,” je opomnil Zver.

Komisija podpira vključevanje transspolnih oseb v šport
Je pa komisija v odgovoru jasno podčrtala, da “podpira vključevanje transspolnih oseb v šport” pri tem pa se oprla pravni okvir, ki ga predstavlja akt “Mednarodnega olimpijskega komiteja za pravičnost, vključevanje in nediskriminacijo na podlagi spolne identitete in variacij spolnih karakteristik”. Ta nalaga športnim organom, še posebej tistim, ki so zadolženi za organizacijo elitnih tekmovanj, da se ravnajo skladno z določili akta. Vse to je vodilo do točke, na kateri se je ženski šport znašel danes.

Ž. K.

vir: nova24tv.si