Pravna fakulteta v Ljubljani izvaja raziskavo o psihedelikih in šamanskih ritualih

Pravna fakulteta v Ljubljani (Foto: Bobo)

Kazenskopravna katedra Pravne fakultete v Ljubljani izvaja raziskavo o uporabi psihadelikov in šamanskih ritualih na ljubljanski pravni fakulteti. Gre za katedro, kjer je nekoč kraljeval Ljubo Bavcon, njegovo delo pa nadaljujejo njegovi nasledniki.

 

V uredništvo smo prejeli informacijo, da docent na Katedri za kazensko pravo Pravne fakulteti v Ljubljani doc. dr. Miha Hafner izvaja projekt, financiran z državnimi sredstvi. Po navedbah vira naj bi pri projektu sodelovali tudi raziskovalki dr. Kristina Čufar in dr. Lora Briški, ki je domnevno Hafnerjeva partnerka.

Gre za tri leta trajajoč program
Podatki, dostopni na spletni strani Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, uradno potrjujejo obstoj projekta, ki nosi naslov “Uradno nepriznane terapije s psihedeliki v slovenskem pravnem sistemu”. Gre za nacionalni raziskovalni projekt, ki ga financira država. Konkretneje, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije – ARIS za obdobje treh let financira 1286 letnih raziskovalnih ur cenovne kategorije A. Projekt se ukvarja s pravnimi vprašanji, povezanimi z uporabo psihedeličnih snovi, ki v Sloveniji kot terapevtsko sredstvo še niso pravno priznane, kljub temu pa se vse bolj pojavljajo v medicinskih raziskavah po svetu.

doc. dr. Miha Hafner (Foto: Posnetek zaslona Youtube, Facebook)

 

V zvezi s projektom, kjer kot partnerja nastopata Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana, je izpostavljeno, da se “o terapevtskem potencialu psihedelikov za zdravljenje depresije, zasvojenosti in drugih motenj veliko razpravlja v medijih, kar je mnoge spodbudilo k eksperimentiranju s psihedeliki v nemedicinskih okoljih”. Poudarjeno je tudi, da so psihedeliki “skladno s pravno ureditvijo ZN prepovedani kot droge s seznama I”.  “Psihedeliki se uporabljajo v specifičnih kontekstih, pogosto za doseganje duševnega dobrega počutja in duhovne rasti”, ob tem pa je opozorjeno, da “te močne snovi predstavljajo tudi resna tveganja za duševno in psihično zdravje uporabnikov, ki jih ne gre podcenjevati”.

Sodelavci projekta raziskujejo pravne in družbene vidike morebitne legalizacije in regulacije teh snovi ter s tem povezane šamanske prakse. “Poseben poudarek na zakonski ureditvi psihedelikov je nujen v sedanjem družbenem ozračju, kjer populariziranje terapevtskega potenciala psihedelikov spodbuja prevrednotenje sedanjih normativnih režimov, klasifikacije psihedelikov znotraj njih in vse večje zanimanje širše javnosti za psihedelike,” je na strani izpostavljeno o pomenu izvajanja omenjenega projekta, čigar trajanje je omejeno na obdobje od 1. oktobra 2023 do 30. septembra 2026.

Foto: Freepik

A. H.

vir: nova24tv.si