Sodnica v zadevi Trenta ni prepoznala ministra Golobove vlade med zaslišanjem

Foto: Demokracija.si

Na današnji obravnavi na celjskem okrožnem sodišču je po skoraj trih urah zaslišanja sodnica Cvetka Posilović postavila nenavadno vprašanje: “Kdo je vaš delodajalec?” naslovila je to vprašanje na Jožeta Novaka, ministra za naravne vire in prostor. Da sodnica ni prepoznala ministra, čeprav so bili vsi potrebni podatki v sodnem spisu, je presenetljivo.

 

Obravnava v zadevi Trenta je potekala vse do poznega popoldneva, vendar pričanja niso prinesla novih informacij. Zaslišani so bili trije nekdanji vodilni v podjetju Imos: Mojca Dovžan, Polonca Majer in Jože Novak, zdaj minister v vladi Roberta Goloba. Odsoten je bil obtoženi Klemen Gantar zaradi zdravstvenih razlogov, prav tako ga niso privedli vklenjenega.

Minister pojasnil, da bi nepremičnini v Trenti lahko razvili

Novak je v več kot dve uri dolgem pričanju poudaril, da se je s posestvom v Trenti prvič srečal leta 2014, ko so načrtovali njegovo prodajo. Do takrat ni bil seznanjen s podrobnostmi o nakupu 15.000 kvadratnih metrov zemljišča s staro kmetijo v Triglavskem narodnem parku (TNP). Tako kot pri večjih projektih, kot sta bila Tobačna in Litostrojska, je bil zadolžen za pripravo projekta z namenom ustvariti dobiček. V primeru Trente so imeli tri možnosti: razvoj turistične dejavnosti, obnova obstoječih objektov ali preureditev objekta v stanovanjske enote. Ena izmed teh enot bi bila v kletnih prostorih, kar bi bilo izvedljivo kljub omejitvam v TNP.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak. (Foto: STA)

To pomeni, da Triglavski narodni park ni predstavljal tolikšne ovire, ki bi bistveno znižala vrednost nepremičnine.

Načrti za posestvo v Trenti so po Novakih besedah propadli zaradi finančne in nepremičninske krize, ko so banke ustavile financiranje. Posledično so nepremičnine poskušali prodati, vključno s posestvom v Trenti. Novak je pojasnil, da je dobil ponudbo za nepremičnino v vrednosti 100.000 evrov, vendar se za prodajo ni odločil, ker je ocenil, da je nepremičnina vredna vsaj 120.000 do 130.000 evrov, in ni želel oškodovati podjetja Imos. Ni znal pojasniti, zakaj sta cenilki (Breda Korošec in Nikolaja Kogovšek Gilčvert) zemljišče ocenili na približno 20.000 evrov. Po njegovih besedah imajo zemljišča znotraj TNP kljub omejitvam prestižno lokacijo, primerljivo z zemljišči ob morju.

Na vprašanje, zakaj je Imos sploh kupil ta zemljišča, je Novak pojasnil, da so v času ugodnih nepremičninskih razmer investitorji pogosto kupovali zemljišča kot naložbo.

Sodnica na koncu zaslišanja postavila vprašanje o delodajalcu

Zaslišanje se je zaključilo z vprašanjem sodnice Posilović, ki je ministra Novaka povprašala: “Kdo je vaš delodajalec?”. To je presenetljivo, saj bi morala sodnica na podlagi spisa dobro vedeti, kdo Novak je.

Sodišče izsililo priznanje o prikrivanju posla

Poleg Novaka sta bili zaslišani še nekdanji zaposleni v Imosu, Polonca Majer in Mojca Dovžan. Njuni pričanji nista prinesli novih informacij. Majerjeva je potrdila, da se ne spomni veliko, in zatrdila, da se ni aktivno ukvarjala s poslom z nepremičnino v Trenti. Sodišče je želelo od nje pridobiti priznanje, da je vodstvo Imosa pravni službi prikrilo določene posle, kar je Majerjeva sicer zanikala, a so ji sodniki predočili izjave, ki jih je dala med kriminalistično preiskavo.

Dovžanova prav tako ni prispevala novih informacij, poudarila je le, da so zemljišča takrat pogosto kupovali “na zalogo” in da pri manjših poslih ni bilo potrebe po vključevanju vseh oddelkov v podjetju, saj je imel direktor Branko Kastelic vsa potrebna pooblastila za podpis pogodb. Cenilce so najemali le v primerih, ko so to zahtevale banke pri odobritvi kreditov.

Zaslišanja so trajala skupno sedem ur.