Boleči spomini znanega glasbenika na prebolevanje covida-19

Ansambel Lipovšek (vir: Zvone Lipovšek)

28. oktober 2020 se je za glasbenika Zvoneta Lipovška, harmonikaša in vodjo Ansambla Lipovšek, začela kalvarija zaradi novega koronavirusa, moral je v bolnišnico, kjer je mesec dni preživel v komi. V umetno komo so ga dali v noči iz 31. oktobra na 1. november 2020.

Spomine na 28. oktober 2020 in prebolevanje, je glasbenik zdaj ponovno delil na svoji Facebook strani in zapisal:

“Čeprav se ničesar več ne spomnim od prihoda v Splošno bolnišnico Celje (zaradi hude vročine) mi povejo domači in zdravniško osebje za moje stanje.

Kdo bi si mislil, da te lahko tako zdela nepotrebni virus. Iz 31. oktobra na 1. november so me potem dali v (umetno) komo”. Začel se je njegov boja za življenje. V nadaljevanju je zapisal, da je še danes v bolniškem staležu.

Po 27 dneh kome, pljučnice, vročine čez 40 stopinj, po respiratorju, odpovedi ledvic, dializi, rahli možganski kapi, sepsi in še čem je izgubil kar 29 kilogramov.

“Zanimivo pa je, da sem naredil skladbo “Beli angel” za vse zdravnike, sestre, brate, vso osebje, ki nam pomaga v težkih trenutkih leta 2019 in smo posneli z mojim ansamblom tudi videospot, kjer sem odigral bolnega človeka,” je zapisal.

Leta 2019 so snemali v Srednji zdravstveni in kozmetični šoli v Celju, zdravnico je odigrala Lipovškova partnerica Andreja Kovše. “In ne boste verjeli, da se mi je to isto, kar prikazuje videospot, v resnici tudi zgodilo, le da je Andreja prišla po mene v Sočo in me odpeljala z vozičkom.”

Andreja ni zdravnica, ima pa vse veščine kot prava medicinska sestra, je dodal glasbenik.

Zapisal je še, da “ima takšen občutek, kot bi napisal pesem prav zase,” je dodal.

Pošalil se je, da je bolje napisati skladbo o zadetku na lotu, o lepih damah, o žuranju.

Zahvalil se je vsem, ki so se ga spomnili z molitvijo ali kar tako in mu dajali moči, da je preživel.

“Veste, ta dobra dela vam bodo povrnjena, pa čeprav že sama misel na nekoga v težavah pomaga.”

V nadaljevanju je spomnil na pot okrevanja, in dodal: “Upam, da sem vsaj komu odprl oči, da se ni za “hecat” s tem nepotrebnim virusom.

Če bi lansko leto že obstajalo cepivo bi se cepil 100-krat samo, da bi lahko normalno preživel ali vsaj v blagi obliki,” je zaključil.

Zvone Lipovšek je svojo kalvarijo opisal tudi v filmu svetovno znanega režiserja Mitje Okorna, o tem smo poročali tukaj

Pesem Beli angel Ansambla Lipovšek lahko poslušate na naslednji povezavi:

Ansambel Lipovšek – Beli angel – YouTube

Film Mitje Okorna pa je brezplačno dostopen na povezavi: Dokumentarni film Mitje Okorna: COVID-19 – Zgodbe prebolevnikov – YouTube 
M. P.