Nespregledano: “Ker doslej sodniki niso še nikoli odgovarjali za kršitve zakona, verjamejo, da si lahko ista nezakonita dejanja privoščijo večkrat”

RTV Slovenija (vir: rtvslo.si)

Upravno sodišče je včeraj z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je 16. aprila predčasno razrešila nadzornike Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Sodni senat, ki je odločal, je vodil Damjan Gantar, članici pa sta bili Darinka Dekleva Marguč in Jasna Šegan, poroča spletni portal Siol.net.

Začasno odredbo so novi člani prejeli uro pred včerajšnjo sejo, kar so številni povezali s tem, da je tudi to sodišče v navezi z levico (in ne pravico!), bolje poučeni so takšen zaplet tudi napovedovali in pričakovali.

Na upravno sodišče se je sicer obrnil razrešeni nadzornik Medved, ki je upravnemu sodišču predlagal, naj odpravi vladni sklep o razrešitvi in imenovanju nadomestnih nadzornikov RTVS in naj prepove vladi nadaljnje poseganje v mandate članov nadzornega sveta.

Včeraj je bila sicer izdana le začasna odredba o zadržanju vladnega sklepa, kar ne pomeni nujno, da bo takšna tudi končna odločitev. Čeprav je najverjetneje, da se bo tudi to zgodilo.

Nekateri so včeraj slavili, tudi na RTV SLO, Janez Janša, predsednik vlade pa je na Twitterju zapisal:

“Ta prozoren manever za ohranitev levih monopolov smo že videli pred 8 leti, a je Upravno sodišče potem na celi črti izgubilo na višji stopnji. Ker pa doslej sodniki niso še nikoli odgovarjali za kršitve zakona, verjamejo, da si lahko ista nezakonita dejanja privoščijo večkrat.”

Znani novinar in zdajšnji urednik Peter Jančič pa je dodal:

“Zanimivo, ko v preteklosti SDS v DZ leva večina ni izvolila nadzornika RTVS, ki bi ga morali po zakonu, je bila odločitev upravnega sodišča natančno obratna kot zdaj ob sporu, ki ga je sprožil nadzornik iz SD. Dva od treh sodnikov v senatu sta bila ista.

M. P.