Tuji vodiči migrantov z najetim stanovanjem pri nas in orožjem

Foto: PP Podlehnik

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da so policisti v petek popoldan na območju Policijske postaje Podlehnik ustavili dva osebna avtomobila, oba registrskih oznak Poljske.

V obeh vozilih se je prevažalo 17 nezakonitih migrantov (državljan Pakistana, 6 državljanov Bangladeša in 10 državljanov Afganistana) in trije njihovi vodiči (2 državljana Uzbekistana in državljanka Belgije.

Policisti so vse tri vodiče pridržali zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po čl. 308/VI-III čl. Kazenskega zakonika (KZ-1).

V času pridržanja so policisti, na podlagi odredbe sodišča, opravili hišno preiskavo stanovanja, ki ga imajo najetega vodiči, in preiskavo obeh vozil.

Foto: PP Podlehnik

V enem od vozil so v predalu sopotnikovega sedeža našli plinsko pištolo, ki spada v kategorijo D-2 po Zakonu o orožju (ZOro-1).

Lastnica pištole je vodička, državljanka Belgije, ki ne poseduje ustrezne orožne listine oz. dovoljenja za posest orožja, ki dovoljuje posamezniku posest in prenašanje posameznega kosa orožja.

Orožje so ji zasegli in ji bodo v t. i. hitrem postopku izdali odločbo o prekršku.

Policisti so vse tri  vodiče privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zoper vse tri odredil pripor.

Vseh 17 nezakonitih migrantov je v postopku zaprosilo za mednarodno zaščito (azil) v naši državi. Policisti so jih odpeljali v Azilni dom, kjer je bila vsem odrejena karantena.

M. P.