V SDS za brezplačno šolsko prehrano

(vir: pixabay.com)

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so pripravili predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in Zakona o šolski prehrani. Poslanska skupina je oba predloga vložila že tudi v parlamentarni postopek.

Predloga sta na včerajšnji novinarski konferenci predstavili mag. Karmen Furman, poslanka in namestnica vodje poslanske skupine SDS, in poslanka Alenka Helbl. O spremembah pokojninsko-invalidske zakonodaje smo poročali tukaj.

Mag. Karmen Furman je med drugim dejala, da je glede na draginjo in vse hitrejšo rast osnovnih življenjskih potrebščin potrebno pravočasno ukrepati in to prav na vseh področjih življenja. “Še posebej pa je pred najhujšo revščino potrebno zavarovati tiste najranljivejše skupine prebivalstva, med katere pa zagotovo sodijo tako upokojenci kakor tudi naši najmlajši državljani. V SDS smo zato poleg sprememb pokojninskega zakona pripravili tudi predlog Zakona o šolski prehrani,” je poudarila.

Novela Zakona o šolski prehrani 

Alenka Helbl pa je v nadaljevanju predstavila predlog sprememb Zakona o šolski prehrani. “Vsem učencem in dijakom bomo zagotovili brezplačno šolsko prehrano. V Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen.” Pri tem je spomnila, da je to citat z 48. strani koalicijske pogodbe, ki so jo podpisale stranke Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice.

“V Poslanski skupini SDS danes v parlamentarno proceduro vlagamo novelo Zakona o šolski prehrani. Gre za dopolnjen zakon z letošnjega junija, ki takrat žal ni dobil dovoljšne podpore, vendar se tokrat v SDS nadejamo, da bo drugače,” je dejala Helblova.

Poslanska skupina SDS predlaga, da se vsem osnovnošolcem in vsem srednješolcem zagotovi brezplačno malico in kosilo, torej da državni proračun zagotovi vsa finančna sredstva za zdravo in raznovrstno prehrano naših otrok in mladostnikov.

Poslanka je izpostavila, da gre pri tej noveli tudi za:

– zmanjševanje prekomernih stroškov javnih blagajn za zdravje zaradi bolj zdravih prebivalcev;

– debirokratizacijo, saj starši ali skrbniki ne bodo več primorani vlagati obrazcev na centrih za socialno delo;

– odpravo neenakopravnega položaja šolajočih v primerjavi s študenti in zaposlenimi, ki preko subvencije za študentsko ali delavsko prehrano vsi, brez izjeme, dobijo toplo malico ali kosilo. Subvencijo za malico in kosilo učencev in dijakov pa se danes dodeljuje glede na prihodke staršev ali skrbnikov.

Poslanka je še dodala, da poslanska skupina SDS zavrača očitek, ki se je pojavil ob prejšnji obravnavi predloga, in sicer da je ta neizvedljiv oziroma logistično in organizacijsko prezahteven. “Sistem, kot ga predlagamo, smo nekoč že imeli, poleg tega pa je uveljavitev novele predvidena s 1. 1. 2024, s čimer menimo, da imajo pristojno ministrstvo in šole dovolj časa, da pripravijo vse potrebno,” je poudarila.

Poslanka Helbl je ob koncu dejala, da so otroci naše največje bogastvo, da so tisti, ki bodo nekoč prevzeli vajeti v naši družbi, zato močno upa, da se bodo vsi kolegi poslanci strinjali, da če je komu vredno nameniti denar, je to našim otrokom, in zaključila: “Za otroke gre!”

M. P.