V SDS za dvig pokojnine

Mag. Karmen Furman (vir: Twitter)

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predlog je na današnji novinarski konferenci predstavila bistriška poslanka mag. Karmen Furman.

V Slovenski demokratski stranki glede na vsesplošno draginjo in bližajočo se jesen ter mrzlo zimo zaskrbljeno spremljajo trenutne prioritete vlade. Iz vladnih predlogov interventnih zakonov, ki so že v zakonodajni proceduri je namreč razvidno, da so bile ob pripravi zakonskih vsebin žal spregledane nekatere najranljivejše skupine našega prebivalstva.V SDS so se zato odločili, da pripravijo zakonski spremembi, ki glede na vsebino koalicijske pogodbe in program koalicijskih strank, ne bi smeli ostati brez širše podpore političnih strank znotraj parlamenta.V zakonodajni postopek so zato danes vložili dve zakonski noveli, in sicer spremembo pokojninskega zakona in zakona o šolski prehrani.

Novela Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Namestnica vodje poslanske skupine SDS mag. Karmen Furman je v začetku izpostavila podatek Statističnega urada RS, ki je v mesecu juniju objavil, da je prag tveganja revščine v letu 2021 znašal 771 evrov.

Dodala je, da po uradnih podatkih danes v Sloveniji živi približno 243.000 prebivalcev z dohodkom, ki je nižji od praga revščine. Med njimi je največ, in sicer kar tretjina upokojencev, ki si svojega finančnega statusa ne morejo več izboljšati z delom, zato so v teh časih draginje še posebej ranljivi in odvisni od medgeneracijske solidarnosti.

Spomnila je, da poslanci danes v Državnem zboru med drugim obravnavajo tudi vladni zakon, ki energetski dodatek naslavlja na posebej ranljive skupine prebivalstva. “V Slovenski demokratski stranki smo presenečeno ugotovili, da so bili ob pripravi vladnega zakona spregledani med drugim tudi upokojenci, ki prejemajo pokojnino za polno delovno dobo in danes živijo pod pragom tveganja revščine. K zakonskem predlogu smo zato v naši stranki vložili amandmaje, s katerimi razširjamo krog upravičencev do energetskega dodatka, med drugim tudi na upokojence s pokojnino do 771 evrov, kolikor torej znaša prag tveganja revščine,” je dejala mag. Furman.

Dodala je, da upokojencev v teh težkih časih draginje, ko so se mnogi med njimi znašli tudi na robu preživetja, ne smemo pustiti v stiski. “Po letih trdega dela in plačevanja prispevkov si naši upokojenci zaslužijo ne samo enkraten energetski dodatek, ampak predvsem dostojno pokojnino, s katero bodo lahko plačevali svoje položnice in hrano za preživetje,” je poudarila.

V predlogu sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju poslanska skupina SDS zato predlaga:

1. da se znesek zagotovljene starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe dvigne na znesek 771 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine;

2. da se ponovno uvede institut državne pokojnine, do katere bi bili upravičeni državljani, ki nimajo pravice do nobene druge pokojnine in so dopolnili 65 let starosti ter so med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let imeli prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Državna pokojnina bi tako znašala 33 % najnižje pokojninske osnove;

3. da se najnižja in najvišja pokojninska osnova dvigne iz 76,5 % na 78 % povprečne mesečne plače.

Mag. Karmen Furman je ob koncu dejala, da je glede na draginjo in vse hitrejšo rast osnovnih življenjskih potrebščin potrebno pravočasno ukrepati in to prav na vseh področjih življenja. “Še posebej pa je pred najhujšo revščino potrebno zavarovati tiste najranljivejše skupine prebivalstva, med katere pa zagotovo sodijo tako upokojenci kakor tudi naši najmlajši državljani. V SDS smo zato poleg sprememb pokojninskega zakona pripravili tudi predlog Zakona o šolski prehrani,” je zaključila.

Predlog za brezplačno šolsko prehrano bomo predstavili posebej.

S. B.