Brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske otroke

Dr. Andrej Naterer, Alina Efremova, Martin Počkar (foto: Katja Sreš)

Pod okriljem mariborskega Kulturno umetniškega društva Coda od maja potekajo brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske begunce. Prostovoljno jih poučuje in nadaljuje svoje poslanstvo Alina Efremova, ki je s svojo družino pribežala prek Romunije, Estonije in Španije.

Ukrajinska učiteljica klavirja in koncertna mojstrica Alina Efremova trenutno prostovoljno poučuje sedem otrok, starih med 6 in 15 let.

Alina, ki je za začasen dom izbrala Slovenijo, klavir poučuje že od 18. leta. Kot poudarja poslovni direktor KUD Coda, Martin Počkar, je glasba tista, ki ohranja človeka in spomine. »Potreba po kulturnem udejstvovanju je človeška potreba. Ni vse le v tem, da poskrbiš za varnost in osnove potrebe. Kultura ohranja srečo ljudi, sploh pri otrocih, ki so preživeli tako travmatično izkušnjo,« dodaja Počkar. Otroci z Alino in glasbo predelujejo te izkušnje in nadaljujejo glasbeno pot, ki so jo pričeli v Ukrajini. Hkrati pa pomaga premagovati sovraštvo. V glasbi ga po besedah Aline namreč ni, zato tudi ruska glasba ostaja v njenem pedagoškem repertoarju.

Slovenija pa ji ni všeč le zaradi odprtosti in pomoči ljudi, čeprav je po besedah antropologa, ki je več let raziskoval ukrajinske družbene značilnosti, dr. Andreja Natererja to pomembno.

Alinini družini, ki je za seboj pustila očeta in stare starše, so blizu slovenska narava, jezik in kultura. Tudi naša nekoliko drugačna in karakterna glasba jih je pritegnila, vendar pa duša ostaja v domači Ukrajini, kamor se želijo čim prej vrniti. Optimizem jih žene, da se nekateri učenci z Alino že pripravljajo na glasbena tekmovanja na domačih tleh.

M. P.