Dr. Bojana Beovič: Slovenija dosega nizko smrtnost obolelih s COVID-19

Dr. Bojana Beovič (vir: arhiv)

Razmere se pri številu hospitaliziran iz domov starejših občanov spreminjajo, saj se dnevno v teh dneh sprejme le še 5 do 7 oskrbovancev, v mesecih pred tem se jih je sprejemalo od 30 do 40 dnevno.

V preteklih teh mesecih je bilo tako skupaj v bolnišnicah dnevno hospitaliziranih med 150 do 170 stanovalcev, danes je to število 70.

Da krivulja upadanja dnevnega števila novih covid primerov v Sloveniji ni podobna padajočim krivuljam v drugih državah, ki imajo podobne ukrepe kot Slovenija, dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, vidi v kulturi prebivalstva oziroma drugih okoliščinah, ki vplivajo na razpoloženje v družbi.

Slovenija dosega nizko smrtnost bolnikov s COVID-19, kar jo uvršča pod evropsko povprečje. To je dokaz zdravstvenemu sistemu na vseh ravneh, da so bili bolniki ustrezno obravnavani in zdravljeni.

Zanimiv je podatek, da na preprečevanje širjenja virusa vpliva tudi že 600 tisoč oseb, ki so virus že prebolele in so na virus imune.

Težave s proizvodnjo in dobavami cepivi so prisotne, upanje predstavlja 4. registrirano cepivo podjetja Johnson&Johnson, ki je v zaključnem 3. kliničnem testiranju in bi bilo lahko konec pomladi na voljo javnosti. Bo pa cepljenje verjetno treba ponavljati enkrat na leto.

Sledenje covid pozitivnim osebam bo treba čim prej vzpostaviti, tudi iz razloga nastajanja novih in novih različic virusa, ki bodo lahko nekatere bolj nevarne, zato se bo Nacionalni inštitut za javno zdravje moral kadrovsko okrepiti.

V primerih, ko oseba po 1. odmerku zboli s covidom, se za čas bolezni ne sme cepiti, drugo dozo pa mora prejeti najkasneje 6 tednov po 1. odmerku, je na današnji novinarski konferenci povedala d. Beovičeva.

M. P.