Dr. Jože Pučnik: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Veselje pred 32 leti.

V Sloveniji danes obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, dan, ko je Slovenija pred 28 leti razglasila rezultate plebiscita, na katerem smo se Slovenci z veliko večino odločili odcepiti od nedemokratične Jugoslavije in zaživeti v samostojni, demokratični državi.

Osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti je potekala v petek v Cankarjevem domu, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki združuje demokratično misleče veterane osamosvojitvene vojne, pa je proslavo pripravilo 19. decembra v Grosupljem.

Slavnostni govornik je bil obrambni minister v času osamosvojitvene vojne, danes predsednik SDS Janez Janša.

Janša je v svojem nagovoru poudaril, da tega praznika danes ne bi bilo, če ne bi zmagal Demos, ki je bil gonilna sila slovenskega osamosvajanja.

Dejal je tudi, da s praznikom praznujemo dan, ko si je slovenski narod sam pisal sodbo, s katero je nastala samostojna država Slovenija.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je potekal 23. decembra 1990 na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Že prej so sicer naslednice stranke Komunistične partije Slovenije, katere zadnji predsednik je bil Milan Kučan in samostojni državi niso bile
naklonjene, zahtevale, da bi se moralo za to, da bi referendum uspel, izreči vsaj polovica volivcev, s čimer so želele zmanjšati možnosti za uspeh referenduma. Demos, ki je vodil vlado, je z nekaj bojazni na slednje pristal, a se je na koncu izkazalo, da je bil strah odveč.

Na plebiscitu je za osamosvojitve glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Predsednik Demosa dr. Jože Pučnik, po katerem je danes poimenovano Letališče Jožeta Pučnika na Brniku, je takrat izrekel znameniti stavek: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo.”

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

M. R.