Hiša vin Kokol v ožjem izboru Evropske komisije za nagrado

Vinogradi kmetije Kokol (vir: MKGP)

Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic, za katere lahko glasuje tudi vi. Iz Slovenije je v ožjem izboru tudi Hiša vin Kokol iz kraja Ciglence (občina Duplek), s predelavo grozdnih pešk.

Glasujte za vaš najljubši projekt oz. kmetijo!

Evropska komisija je prejela 71 predlogov. Končni izbor 15 projektov sta naredila Evropska mreža za razvoj podeželja in Evropska komisija. Evropska komisija je v končni izbor iz Slovenije uvrstila:

Natanko nič odpadka v predelavi grozdja – Hiša vin Kokol v kategoriji (krožno) biogospodarstvo. Pri tem so zapisali, da gre za odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu.

Hiša vin Kokol je posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu.

Obdelujejo okoli 10 ha zemlje in od tega je približno tretjina namenjena  vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

GLASUJTE ZA NAJBOLJŠI PROJEKT! Zmagal bo tisti, ki bo prejel največ glasov s strani javnosti. 

Spletno glasovanje je možno do četrtka, 25. 6. 2020, do 16. ure.

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji bo v četrtek, 25. 6. 2020, ob 17.00 uri. Zaradi posebnih okoliščin se bo izvedla spletna razglasitev, ki jo bo mogoče spremljati v živo preko Zoom in preko Youtube spletne strani na kanalu »EURural«.

Izdelki kmetije Kokol (vir: MKGP)

Iz Slovenije se je v ožji izbor uvrstila le še Biodinamična kmetija Černelič (iz Posavja) z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.

Predstavitev 15 projektov, med katerimi lahko glasujete.

M. P.