Impol: Kriza zaradi epidemije covida-19 jih je oplazila

(vir: mapsights.com)

Epidemija novega koronavirusa oziroma covida-19 je pustila posledice tudi Impolu iz Slovenske Bistrice. Vendar pa izvršni direktor Andrej Kolmanič pravi, da so za zdaj v primerjavi s konkurenco vseeno dobro odnesli. Razlog za to je razpršenost po trgih.

V Impolu so upad povpraševanja začeli zaznavati že v zadnjem četrtletju lani, čemur so se nato prilagodili v prvih mesecih letošnjega leta, ki pa so se nato izkazali kot zelo dobri, saj so presegli vse načrtovane številke. V drugem četrtletju pa je tudi Impol, tako kot celotno svetovno gospodarstvo, doletela kriza.

Kljub temu so v prvih petih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani beležili za desetino manjšo proizvodnjo in 15 odstotkov nižjo prodajo, kar pomeni 20 milijonov evrov čistih prihodkov manj.

V Impolu so se posli za avtomobilsko industrijo precej skrčili, skoraj ustavili, vendar pa se je hkrati precej povečalo povpraševanje na področju farmacevtske in živilske industrije.

Impol je sicer ob koncu 1. polletja dosegel kar 93 odstotkov zastavljenega načrta za to obdobje.

Glede na trenutne nepredvidljive razmere imajo pripravljenih več različnih scenarijev rebalansa finančnega načrta, Kolmanič pa pravi, da se v zadnjem mesecu vendarle vidijo premiki na bolje.

Za medije je povedal: “Mislim, da smo že dosegli dno krize, nova naročila namreč že prihajajo.”

V Impolu tako trenutno sprejemajo naročila za jesen, dobavni roki pa so okoli dva do tri mesece.

Kolmanič tudi meni, da bodo vsi sprejeti evropski in državni ukrepi za blažitev posledic novega koronavirusa spodbudili gospodarstvo, v pogovorih z dobavitelji in kupci pa se že potrjuje počasno okrevanje.

Problem avtomobilske industrije pa je v tem, da se prepočasi prebuja, pravi Kolmanič in dodaja, da podjetja delajo v eni izmeni in z nižjo intenziteto. Vseeno v tretjem četrtletju pričakujejo, da ga bodo zaključili v pozitivnih številkah.

Impolova skupina je sicer ves čas epidemije delala nemoteno. Na čakanje na delo od okoli 1400 zaposlenih niso poslali nikogar, začasno so ukinili študentsko delo, prekinili so le nekaj posamičnih pogodb za določen čas.

Zaposlene je najbolj prizadelo, da v sedanjih razmerah ne prejemajo variabilnega dela plač, saj pogoji za to niso izpolnjeni, vendar Kolmanič navaja, da so bili precej radodarni pri izplačilu regresa.

M. P.