Impol: Skovali dele za oklepno vozilo Vladimirja Putina, uspešni tudi zaradi Donalda Trumpa

Skupina Impol bo poslovanje v letu 2018 končala v okviru postavljenega plana. Proizvedli bodo 250.000 ton, v letu 2019 načrtujemo proizvodnjo v obsegu 262.000 ton. V letošnjem letu so izvedli prek 50 milijonov evrov investicij in nekoliko povečali zadolženost, kar se bo odrazilo v višjem kazalniku neto dolga v primerjavi s kazalnikom neto dolga v primerjavi z dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), ki pa bo po zagotovilih uprave še vedno v okviru danih zavez.

Podatke o poslovanju skupine Impol je družba pred dnevi objavila na spletni strani Ljubljanske borze. Zapisali so, da so v letu 2018 začeli pomembneje s širitvijo programa izdelkov z višjo stopnjo dodelave.

Tako so bili nominirani v Samsungu za dobavitelja ohišja za baterije, dogovori za dobave visoko tehnoloških izdelkov pa potekajo tudi z BMW.

Planske usmeritve za leto 2019 upoštevajo tudi nepredvidljive okoliščine, ki jih prinaša uvedba carin na trgu ZDA, sankcije proti enemu največjih proizvajalcev aluminija RUSAL-u, zniževanje proizvodnje aluminija v Evropi in s tem ustrezne surovinske oskrbe, negotovosti zaradi sprememb okolja (Brexit itd.), spremembo nabavnih virov in spremembo cen energentov.

Tako pričakujejo doseganje EBITDA v višini 63,3 milijona evrov, dodano vrednost na zaposlenega pa v višini 54,5 tisoč evrov.

Za leto 2019 načrtujejo čisti poslovni izid oziroma dobiček v višini 32 milijonov evrov. Načrtujejo še za okoli 35 milijonov evrov investicij, od tega večji del namenjajo naložbo v novo livarno, ki bo omogočila cenejši vir surovine, ter informacijski podpori poslovanja.

Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola, je za Finance dodatno povedal, da pričakujejo certifikat letalske industrije EN 9100, ki jim omogoča širitev k proizvajalcem letal. “Dobavitelji družb Boeing in Airbus so nas že obiskali,” je dejal.

Impol iz Slovenske Bistrice je bil lani osmi največji slovenski izvoznik. V Sloveniji ima 1.281 zaposlenih. Z nakupom družbe Seval iz Srbije (652 zaposlenih) in oživitvijo propadlega TLM v hrvaškem Šibeniku (420 zaposlenih), pa je Impol po navedbah Financ postal kralj proizvodnje aluminijevih izdelkov na Balkanu. Večdesetletni šef Impola in zdajšnji predsednik njegovega upravnega odbora Jernej Čokl je dodal, da brez teh nakupov ne bi bilo naše širitve, saj so na lokaciji v Slovenski Bistrici zelo omejeni.

Še nekaj zanimivosti:

  • Kupci Impolovih izdelkov so iz vseh panog, od avtomobilske do farmacevtske, prehrambne, transportne, gradbeništva ipd.
  • V Evropi imajo vodilni tržni delež pri aluminijastih palicah za kovaške izdelke v avtomobilski industriji, vstopili so na trg pločevine za karoserije avtov.
  • Impolovi izdelki so tako vgrajeni v avte nemških prestižnih znamk, kot sta Mercedes in Audi.
  • Program širijo z izdelki z višjo stopnjo obdelave. Tako so lani in letos začeli dobavljati ohišja za amortizerje za motocikle znamk BMW, Ducati, Aprillia in druge.
  • Sodelujejo tudi s proizvajalci luksuznih avtomobilov, kot so Ferrari, Maserati, Lamborghini, Porsche in McLaren.
  • Vstopajo tudi na trg električnih avtomobilov. Samsung jih je namreč nominiral za dobave sistemov za okvirje baterij za električne avtomobile. Z dobavami začnejo leta 2020.
  • Z manjšimi posli so vstopili tudi v letalsko industrijo.
  • V Slovenski Bistrici so za oklepno limuzino ruskega predsednika Vladimirja Putina skovali aluminijaste dele za prostorsko vpetje koles, ki zagotavlja stabilnost vozila.
  • Izkoristili so tudi priložnosti, ki so se jim v programu valjarništva odprle na ameriškem trgu, ko je predsednik ZDA Donald Trump uvedel carine na kitajske izdelke. Kitajci so se iz trga ZDA umaknili, Impolu pa prodaja raste. Kupci iščejo dobavitelje, ki bi nadomestili kitajske ponudnike, a ker v ZDA nimajo dovolj lastnih zmogljivosti oziroma so te zastarele, so se vrata odprla Impolu.

Vir: Ljubljanska borza in Finance.

M. P.