Janez Janša: “Načrtujemo vlaganja, kakršnih ni bilo že 20 let”

Janez Janša (vir: arhiv)

Slovenska demokratska stranka nadaljuje z regionalnimi srečanji. Včeraj so se zbrali v Logatcu, nato pa še v Šmartnem pri Litiji. Osrednji govornik na obeh srečanjih je bil predsednik vlade, Janez Janša.

Janez Janša je uvodoma predstavil identiteto Slovenske demokratske stranke (SDS). Ta je v prvi vrsti slovenska, demokratska in stranka, vse te tri identitete so bile v nekdanjem totalitarnem režimu nezaželene, osnova programa SDS je slovenska ustava.

“Vse, kar je v ustavi, je naš program,” je dejal. Dejal je, da v parlamentu vsi ne delijo teh vrednot, nekateri imajo namreč kar v programu zapisano, da bodo razgradili predstavniško demokracijo. “Predstavljajte si, da bi kdo od nas omenil, da se zavzema za razgradnjo predstavniške demokracije. To bi bila glavna novica v medijih.”

Nadaljeval je, da se ena stranka zavzema tudi za izstop Slovenije iz Nata, pri čemer nasprotujejo vsem izdatkom za Slovensko vojsko in so za izstop Slovenije iz evroobmočja. “Imamo poslance stranke, ki govorijo, da je treba podjetnike nagnati v morje, ki pravijo, da je treba nacionalizirati stanovanja in hiše. Mediji to sicer rahlo zakrijejo, če je pregrobo, sicer pa to podpirajo.”

Spomnil je tudi, da se je protestniško gibanje, ki je povezano s stranko samooklicalo za predstavnike ljudstva, kljub temu, da teh protestnikov ni nihče izvolil.

O ukrepih in načrtovanih investicijah vlade je Janez Janša povedal: “Sprejemali smo ukrepe, ki so skrbeli za vse generacije. Za najmlajše, v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah. Vse to niso samo želje, temveč so danes načrti z realnimi viri financiranja. Enako velja za srednjo in starejšo generacijo. Načrtujemo vlaganja, kakršnih ni bilo že 20 let.”

Povedal je še, da bodo ti projekti sofinancirani s pomočjo evropskih sredstev in spomnil zbrane, da ta sredstva niso sredstva od nekih evropskih birokratov, temveč sredstva davkoplačevalcev.

Pri tem je opozoril: “Vse te milijarde ne bodo šle v šole vrtce, telovadnice, negovalne bolnišnice, ceste projekte, če bodo o teh sredstvih odločali tisti, ki so dali stotine milijonov za razne študije, nevladne organizacije iz Metelkove 6.”

Kljub rekordnim vlaganjem in zagotovljenim sredstvom pa so se v Sloveniji našli politiki, ki so izpogajanim evropskim sredstvom nasprotovali, oz. so hoteli sredstva lastni državi pogojevati. “Če bi bilo to v neki drugi državi, tak politik ne bi preživel dva dni.”

M. P.