Janez Janša: Slovenija postaja vse bolj privlačna za migrante, zaostriti je treba azilno zakonodajo

Nezakonitih migrantov vse več, v vladi zavračajo predloge SDS o zaostritvi azilne zakonodaje.

Fotografija je simbolična. (foto: USK)

Do 31. oktobra 2019 je slovenska policija prijela 14.066 nezakonitih migrantov, to je 71,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani, trend je v izrazitem porastu. Namero zaprositi za azil je izrazilo 4441 ilegalnih migrantov (skoraj 500 več kot lani).

Največ prijetih je bilo letos na območju Policijske uprave (PU) Koper (4667), na drugem mestu je območje PU Novo mesto, kjer so jih prijeli 4090. Na tretjem mestu je območje PU Ljubljane, ki pokriva tudi kočevsko-ribniško območje, prijeli so jih 3017.

Na četrto mesto se je povzpelo število prijetih na območju PU Maribor. Prijeli so jih 1306 ali trikrat več kot lani v enakem obdobju.

Najpogosteje so obravnavali državljane Pakistana, Alžirije in Afganistana, zelo narašča število Turkov, teh je bilo letos prijetih 618 ali skoraj trikrat več kot lani. Upada pa število prijetih državljanov Irana. Skupno so jih vrnili 9761, od tega večino na Hrvaško (9653). Znano pa je, da se ti ponovno vračajo, nekateri večkrat, pri tem skrivajo svojo identiteto, saj osebne dokumente puščajo v Bosni in Hercegovini, kot to razkrivajo tamkajšnji novinarji.

Tolikšen porast nezakonitih prehodov slovenske južne meje vladajočih v Šarčevi vladi ne zmoti. Nasprotno. Zatrjujejo celo, da je meja dobro varovana, čeprav se, še posebno v zadnjem času, krepi število prijetih daleč v notranjosti države, pa še to v največji meri na klic občanov, migranti pa prihajajo že tudi v naselja in na dvorišča stanovanjskih hiš v notranjosti države.

Janez Janša, predsednik SDS (vir: Facebook)

O migracijah, varnosti državljanov in zaščiti ljudi je v tem tednu na radiu Sraka govoril tudi Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS). Povedal je, da Slovenija postaja vse bolj privlačna za migrante.

Bilo bi drugače, če bi zaostrili azilno zakonodajo in če bi dosledno zavračali tiste, ki na našo mejo pridejo brez dokumentov.

Tokratnih ilegalnih migracij tudi ne moremo primerjati z množičnim ilegalnim migrantskim valom iz leta 2015. Takrat je bilo nekaj beguncev iz Sirije, danes pa so to zgolj ekonomski migranti. Pri tem pa se slovenska oblast dela, kot da gre za begunce. Prihajajo predvsem mladi moški, ki iz različnih razlogov mislijo, da se bo v Evropi, tudi v Sloveniji živelo bolje, ker so nekje na internetu videli, da je socialna podpora pri nas dvakrat višja od plače v tistih krajih, iz katerih prihajajo.

Med migranti so tudi bojevniki ali teroristi propadle Islamske države, ki sedaj iščejo zatočišče v Evropi, kar predstavlja veliko varnostno tveganje.

Po veljavni zakonodaji pa nihče od teh ilegalnih migrantov, ki pride iz varne države, v Sloveniji ne bi smel imeti možnosti, da zaprosi za azil. Tega lahko zaprosijo samo v prvi varni državi. Na njihovi poti pa je veliko varnih držav.

Janša je opozoril, da Slovenijo vsak ilegalni migrant stane dobrih 2000 evrov. V SDS so že večkrat predlagali zaostritev azilne zakonodaje, vendar je tako Cerarjeva kakor zdaj Šarčeva vlada njihove predloge zavrnila.

Z zaostritvijo domače azilne zakonodaje bi migrantom dali jasen signal, da Slovenija zanje ni več privlačna država. Uradna statistika tudi kaže, da je Slovenija postala vmesna postaja v milijardnem kriminalnem biznisu. Pomoč ilegalnim migrantom je donosen posel za tihotapce, tu so organizirane cele mreže.

Slovenska oblast ravna nespametno. Nekateri si jih želijo tudi zato, ker potrebujejo nove volivce, je še povedal predsednik zmagovite stranke SDS na večkratnih dosedanjih volitvah.

M. P.