Kako bi ptujska okrožna državna tožilka presodila, če bi ji nekdo napisal to, kar je napisal Alešu Hojsu?

Lani so na tožilstvu predlagali, naj vsak posameznik sam vloži kazensko prijavo, če je deležen kakršnih koli groženj. Tako je tudi storil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vendar pa je ptujska okrožna državna tožilka Klementina Prejac to ovadbo zavrnila.

Zapis, kjer Hojsa označujejo za “psa, ki ga je potrebno likvidirati”, po njenem ne predstavlja “resne grožnje”. 

Notranji minister Aleš Hojs je vložil kazensko ovadbo zaradi groženj uporabnika Facebooka Alojza Breznika, ki mu je napisal, da je “pes ki ga je potrebno likvidirati.” Tožilki Klementini Prejac pa se zdi, da besede Breznika predstavljajo le duševne bolečine posameznika.

Ob tem se lahko vprašamo, ali bi tožilka odločila drugače, če bi bila grožnja usmerjena zoper njo ali njej bližnjo osebo? Kako bi presodila, če bi ji nekdo napisal, da je “psica, ki jo je treba likvidirati”?

Sicer pa dodajmo, da sta v državnem zboru včeraj zasedala dva odbora (za pravosodje in notranje zadeve), Aleš Butala z vrhovnega državnega tožilstva pa se je zavzel za nujno proaktivno delovanje vseh sil v družbi in državi, da bi se stanje spravilo v sprejemljive okvire. V povezavi z delom državnih tožilcev je povedal, da so odločitve nekaterih tožilcev, ki so opustili pregon posameznih dejanj, tudi predmet strokovnega nadzora. Ali je med njimi tudi primer ptujske okrožne tožilke, ni razkril, bomo pa to spremljali tudi v prihodnje.

Namen tega zapisa seveda ni obtoževanje, opozoriti želimo le na to, da se vsak lahko znajde v tem in da je treba povsod upoštevati empatijo in zdravo kmečko pamet, kot se temu pregovorno reče, sovražni govor in nasilje vseh vrst pa je treba preganjati po merilih, ki veljajo za vse enako.

Po enakih vatlih torej, kjer osebna politična ali kakršna koli drugačna prepričanja ne smejo imeti nobene vloge.

Vir: Twitter

M. P.