Katastrofa: Primanjkuje 11.457 prostih mest v domovih za starejše, na širšem mariborskem območju tretjina

Na včerajšnji dan je bilo v domovih za starejše na voljo le 1 prosto mesto, vladajoči poslanci iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB, s podporo SNS, pa so arogantno zavrnili predloge, da bi v proračunih za naslednji dve leti zagotovili denar za izgradnjo novih domov.

(vir: pixabay.com)

V Sloveniji je trenutno kar 11.457 starejših, ki prosijo za takojšnjo namestitev v domu za starejše. Na širšem mariborskem območju je takšnih kar 1715 ali 15 odstotkov vseh v državi. Na voljo ni nobenega prostega mesta v domovih, pokritost potreb je 67-odstotna, kar pomeni, da nam primanjkuje najmanj slaba tretjina mest.

Podatki Skupnosti socialnih zavodov na dan kažejo, da je v celi Sloveniji na včerajšnji dan (21. november 2019) prosto le eno mesto v domu za starejše, to je v Domu starejših občanov Radlje ob Dravi, ki je v zasebni lasti.

Ob tem je v Sloveniji na voljo 21.039 namestitev oziroma postelj, na širšem mariborskem območju pa 3503 ali 16,6 odstotka vseh v državi.

Ob 3503 zasedenih mest imamo v naših domovih 1715 prošenj, ki oskrbo potrebujejo takoj. To pomeni, da bi na širšem mariborskem območju v tem trenutku potrebovali najmanj 5218 mest v domovih za starejše. Imamo pa jih le 3503 ali dobri dve tretjini tega.

Nič drugače ni drugje. Ob tem, ko v državi primanjkuje 11.457 prostih mest v domovih za oskrbo starejših, imamo na voljo le 21.039 namestitev. Potrebovali pa bi jih najmanj 32.496. In to takoj. Potrebe so tudi na nivoju države pokrite še manj kot dvotretjinsko (64,7-odstotno).

Vendar so vladajoči koalicijski poslanci iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB – pridružila se jim je tudi SNS, včeraj ponovno glasovali proti predlogom, da bi sredstva za izgradnjo domov povečali, čeprav imajo na voljo kar 2500 milijonov evrov več kot pred petimi leti. Toliko je poslancem vladajočih strank z Jelinčičevo SNS vred mar za starejše.

Podatki o zasedenosti in številu prošenj za domove za oskrbo starejših na širšem mariborskem območju:

Pojasnila:

  • Znotraj območnih enot in za celoten seznam so sešteti podatki o vseh prošnjah med katerimi je lahko tudi več prošenj istega prosilca in sešteti podatki o vseh prosilcih kjer se izločijo podvojene prošnje.
  • Kot evidentirane (aktivne) prošnje so prikazane vse popolne sprejete prošnje za katere dom vodi postopek po veljavnem Pravilniku, kot aktualne prošnje pa so prikazane tiste za katere odgovorna oseba oziroma komisija pri izvajalcu ve, da želijo takojšnjo namestitev.

Tipi izvajalcev:

  • J – javni zavod – dom za starejše
  • Z – zasebni dom za starejše s koncesijo
  • P – posebni zavod oz. enota za varstvo odraslih s posebnimi potrebami

Vir: porocilo

M. P.