Kdo je v resnici Angelika Mlinar ali kako si delijo ministrske stolčke

Bratuškovi (levo) se zelo mudi nazaj na oblast. Ni bila niti izvoljena, ni ministrica, ni ...

Koalicijska pogodba zdajšnje vlade Marjana Šarca je v vseh točka mrtva črka na papirju. Edino pri kadrovanju in delitvi položajev se te v LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB držijo kot pijanci plota.

Tako resor za črpanje evropskih kohezijskih sredstev po sporazumu, ki so ga v tej antijanša koaliciji sklenili konec avgusta lani in s tem tudi ukradli vladanje, pripada Stranki Alenke Bratušek (SAB).

Ta je na to mesto najprej umestila Marka Bandellija, ki se je moral kmalu posloviti. Nasledil ga je Alenkin prijatelj Iztok Purič iz Kranja, ki je prav tako kmalu odšel, domnevno zaradi osebnih razlogov. Ministrsko mesto je prevzela kar Bratuškova sama. Zdaj se je tudi izkazalo, zakaj.

Včeraj je objavila, da bo za ministrico po glasovanju o državnem proračunu, kar bo jutri, v četrtek, za ministrico predlagala kar Avstrijko Angeliko Mlinar. Z Mlinarjevo sta zelo dobri prijateljici, kot kaže, sta se spoprijateljili, ko je Bratuškova v samokandidaturi leta 2014 želela na vso silo postati evropska komisarka in si s tem pridobiti najmanj 20.000 evrov mesečne plače. Tistega leta je bila Mlinarjeva v Avstriji (domnevno pomotoma) izvoljena za evropsko poslanko in je nato Bratuškovo v Evropskem parlamentu izdatno podpirala. Neuspešno.

Mlinarjeva letos v Avstriji ni bila več izvoljena, Bratuškova ji je naredila uslugo in jo uvrstila na listo SAB, kjer je prav tako pogorela. Mimogrede, tudi Alenka Bratušek na državnozborskih volitvah ni bila izvoljena, četudi je kandidirala v dveh volilnih okrajih.

Mlinarjeva je v Avstriji postala brezposelna. Kot kaže, je vmes izkoristila še pravico do nadomestila po izteku mandata evropske poslanke. Zato tudi tolikšno zavlačevanje pri imenovanju slovenskega ministra za kohezijo. Bratuškova jo želi namreč zdaj pripeljati za ministrico v slovenski vladi, najbolj odgovorno za črpanje evropskih sredstev. V Bruslju nas sicer še vedno čaka neizkoriščenih 2,2 milijarde evrov, Slovenija je ena najslabših držav pri črpanju teh, evropska perspektiva pa se leta 2020 izteka.

Kdo je Mlinarjeva, pa je na Twitterju najbolje opisal Vinko Vasle, slovenska legenda novinarstva.

Ob tem se postavlja tudi vprašanje, kako je tujec oziroma tujka sploh lahko minister oz. ministrica v slovenski vladi. Bratuškova pri tem razlaga, da je Mlinarjeva v postopku pridobivanja slovenskega državljanstva, Mlinarjeva pa je na vprašanje, zakaj si tega ni uredila že prej, odgovorila, “da ga ni rabila”.

V sinočnji oddanji Faktor na TV3 pa so razkrili, da Mlinarjevi državljanstvo po hitrem postopku (in mimo pravil) ureja kar Damir Črnčec, državni sekretar in desna roka Marjana Šarca v kabinetu. Menda v dogovoru z zaenkrat neznano “Lepo Vido” iz Upravne enote v Ljubljani.

To pomeni, da pri vsem tem sodeluje tudi Šarec. Javnost pa se sprašuje, ali bo naslednji minister kar sirski brivec Ahmad Shamieh (Šami), ki je blizu Levici in SD?

M. P.