Komisija v zadevi Kangler soočila Srečka Hvauca in Aleksandra Geršovnika

Nekdanji mariborski župan in zdajšnji državni sekretar Franc Kangler (vir: YouTube)

Preiskovalna komisija državnega zbora o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi je danes soočila priči, nekdanjega direktorja Nigrada Srečka Hvauca in kriminalista Aleksandra Geršovnika, saj so se njune predhodne izjave glede njunega prvega srečanja pred desetimi leti razlikovale. 

Nekdanji poslanec Srečko Hvauc, ki je pred komisijo pričal oktobra 2019, se je v času Kanglerjevega županovanja v Mariboru znašel v policijskih preiskavah kot direktor komunalnega podjetja Nigrad v zvezi s projektom prenove Trga Leona Štuklja.

Čeprav je bil na koncu oproščen, je zaradi tega močno trpelo njegovo zdravje, je povedal Hvauc.

Geršovnik, ki je kot kriminalist sodeloval v preiskavah zoper Franca Kanglerja, takratnega župana Maribora, se podrobnosti svojega prvega srečanja s Hvaucem ne spominja dobro, o vsebini njunega pogovora pa tudi ni uradnih zaznamkov.

Člane preiskovalne komisije je to začudilo, Geršovnik je pojasnil, da ni šlo za uraden sestanek, ampak le vročitev vabila oziroma uskladitev termina uradnega pogovora, ki se ne nujno uradno beleži.

Ponovil je še, da policija o posameznih zadevah ne sodi, ampak le poda svoje ugotovitve, kadar obstaja utemeljen sum, sodbo pa nato poda sodišče. “Ob presojanju dokazov je 13 sodnikov spoznalo, da je bilo ravnanje nezakonito. Ob izločitvi dokazov pa res ni bilo mogoče sodbe potrditi,” je dodal.

Kot je po seji za STA povedal predsednik preiskovalne komisije Dejan Kaloh, na današnji seji člani niso odločali o ničemer. “So pa člani na podlagi današnjega soočenja prič lahko ugotovili, da na Policijski upravi Maribor prvi stiki med kriminalistom in osumljenim očitno niso ustrezno protokolirani oziroma zavedeni v spisu zadeve, saj se priča, kriminalist Geršovnik zaradi časovne oddaljenosti ni spomnil prvega srečanja s takrat osumljeno pričo Hvaucem in v zvezi s tem ni napravljen uradni zaznamek,” je navedel.

Hvauc pa se je po besedah Kaloha dobro spominjal prvega srečanja z omenjenim kriminalistom. “In na tem prvem srečanju bi naj kriminalist Geršovnik takrat osumljenemu Hvaucu ponujal nižjo kazen, kar da se bo kriminalist dogovoril s tožilcem,” je navedel Kaloh.

Komisija bo nadaljevala z delom predvidoma prihodnji teden, ko naj bi zaslišala še tri priče, med drugim predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco in policista, obtoženega zlorabe osebnih podatkov.

M. P.