Mag. Karmen Furman: Z zakonom zvišujemo najnižje invalidske pokojnine na raven minimalnega dohodka oz. socialne pomoči

Poslanka mag. Karmen Furman

Na 63. izredni seji Državnega zbora so poslanke in poslanci obravnavali Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Stališče poslanske skupine SDS je predstavila mag. Karmen Furman.

Poslanka je povedala:

V Slovenski demokratski stranki danes izpolnjujemo obljubo, ki smo jo dali ljudem. Prehajamo od besed k dejanju in s predlaganim koalicijskim dopolnilom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju rešujemo stiske invalidskih upokojencev z najnižjimi pokojninami, ki so bili tudi pod vlado Marjana Šarca pozabljeni. Dejstvo je, da smo v Slovenski demokratski stranki že v tem mandatu, in to kar dvakrat, v parlamentarni postopek vložili predlog sprememb pokojninskega zakona, s katerim smo predlagali dvig najnižjih invalidskih pokojnin na znesek minimalnega dohodka oziroma denarne socialne pomoči. Invalidskim upokojencem z najnižjimi pokojninami, kot eni izmed najbolj ranljivih skupin naših državljanov smo želeli zagotoviti nek socialni minimum. A žal je takrat vaša vlada, spoštovana opozicija, naš predlog kar dvakrat zavrnila.

Po današnjem predlogu koalicijskega dopolnila se tokrat vendarle na novo ureja višina najnižjih invalidskih pokojnin. Ta bo v letošnjem letu znašala 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, usklajevala pa se bo v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom.

Pomembno je, da dvig najnižjih invalidskih pokojnin ne velja samo za letošnje leto, ampak tudi za naprej in tako za sedanje invalidske upokojence, kakor tudi za tiste, ki se šele bodo upokojili.

Tako bo predlagana novela zajela vse invalidske upokojence, katerih pokojnina znaša manj kot 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, s čimer bo najnižja invalidska pokojnina odslej primerljiva znesku denarne socialne pomoči.

V kolikor bo predlagana zakonska novela sprejeta, se bo z njo skrajšalo tudi prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske, in sicer iz 6 na 4 leta.

Pod vlado Marjana Šarca je torej veljalo, da nekdo, ki ne dela in nima niti enega dneva delovne dobe, lahko dobi kar 400 evrov socialne pomoči, nekomu, ki zaradi svoje invalidnosti ne more več delati, pa mu takšnega socialnega minimuma niste želeli zagotoviti. A danes vlada Janeza Janše sliši in razume stiske upokojencev ter uresničuje svoje obljube. Pod to vlado smo že popravili krivice več kot 56 tisoč ljudem, ki se jim doba dokupa ni priznala, pa čeprav so jo po takrat veljavnih predpisih pošteno plačali.

Popravili smo krivice kmečkim zavarovancem, ki se jim višina pokojnine ni priznala glede na višino vplačanih prispevkov. In pri takšnih odločitvah, ko lahko nekaj dobrega naredimo za ljudi, se mi od kolegov iz opozicije razlikujemo.

Ker v Slovenski demokratski stranki tudi takrat, ko smo v vladi, svoje obljube izpolnimo in podpiramo predloge, za katere vemo, da bodo prinesli nekaj dobrega za naše državljane, pa ne glede na to, kdo jih predlaga,” je zaključila Furmanova.

Glasovanje o predlogu SDS bo danes. Ker je tudi koalicijsko usklajen, je pričakovana podpora spremembam.

M. P.