Med migranti garje in tuberkuloza

Fotografija je simbolična. (foto: USK)

V Evropo in tudi v Slovenijo prihaja vedno več ilegalnih migrantov, ki pa s seboj prinašajo tudi infekcijske bolezni, ki so v Evropi že davno izkoreninjene. Tako naj bi k nam (Evropo) prihajale osebe, okužene s virusi tuberkuloze, hepatitisa, HIV-a, ošpic, ebole …

Po nekaterih podatkih tujih zdravstvenih inštitutov naj bi se v zadnjih treh letih primeri hepatitisa B povišali za kar 300 odstotkov, primeri ošpic za 450 odstotkov, število primerov tuberkuloze pa naj bi naraslo za 30 odstotkov.

Po neuradnih informacijah naj bi v Italiji zabeležili tudi več primeri okužb z ebolo. Najpogostejši prinos bolezni naj bi zaznali iz Eritreje, Sirije, Somalije, Afganistana, Sierre Leone, Nigerije, Iraka, Etiopije, Gvineje in Pakistana.

Prav tako so ilegalni migranti tudi mentalno v zelo slabem stanju, večina jih namreč prejema močna psihiatrična zdravila za različna stanja, tudi za najhujše psihiatrične bolezni. Posledično so na stroške davkoplačevalcev velikokrat tudi hospitalizirani, pogosto kar v ljubljanski psihiatrični kliniki v Polju.

Tako je v svojem poslanskem vprašanju zapisal poslanec Marijan Pojbič in od ministrstva za zdravje Aleša Šabedra zahteval tudi odgovore.

Šabeder je odgovoril, da najpogostejše zdravstvene težave migrantov vključujejo naključne poškodbe, podhladitve, opekline, bolezni prebavil, srčno-žilne zaplete, sladkorno bolezen in povišan krvni pritisk.

Hkrati se pri migrantih povečuje tudi tveganje za pojav nekaterih bolezni, predvsem za pojav bolezni kože (garje), bolezni, ki se prenašajo s hrano in vodo, več je primerov tuberkuloze.

Bolnišnično psihiatrično zdravljenje je letos potrebovalo 10 migrantov. Šabeder še meni,da širjenje ošpic v Sloveniji ni povezano z migranti. Število prijavljenih primerov hepatitisa B pa je “še vedno nizko”, ni pa konkretno odgovoril, kako je s tem pri migrantih.

Na Kliniki Golnik, ki je referenčna ustanova za odkrivanje in zdravljenje tuberkuloze, so do sedaj opravili testiranje na latentno okužbo pri priseljencih iz Eritreje. Ugotovili so višji delež oseb z latentno okužbo kot med domačo populacijo. Za ebolo pa je zapisal, da ni bil zaznan noben sum na to bolezen. Ebola se  pojavlja v obliki izbruhov (npr. trenutni izbruh bolezni v Demokratični republiki Kongo). Dodal je, da je nemogoče, da bi oseba z ebolo prišla do Slovenije, saj ji zaradi hitrega in težkega poteka bolezni to ne bi uspelo.

Tako Šabeder. Bomo videli in spremljali, kaj se bo dogajalo v prihodnosti.

M. P.