Migrantov in bolezni vse več, vojaki brez pooblastil, vladajoči bežijo

Na skupni seji dveh parlamentarnih odborov, kjer so razpravljali o zahtevi po večjih pooblastilih Slovenski vojski pri varovanju državne meje, je sodeloval tudi podravski poslanec Jožef Lenart (SDS). (vir: zajem zaslona)

V četrtek so se v državnem zboru sestali poslanci dveh parlamentarnih odborov, tema razprave je bila podelitev dodatnih pooblastil Slovenski vojski pri varovanju državne meje.

Poslanci vladajočih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB so iz seje pobegnili.

Na seji so bili navzoči še predstavniki lokalnih skupnosti, ilirskobistriški župan Emil Rojc in predstavnika dveh civilnih iniciativ, Jelšane in Bela krajina, Ivan Cegnar in Maja Kocjan.

Seje se niso udeležili niti Marjan Šarec, njegov svetovalec Damir Črnčec in Karl Erjavec, minister za obrambo. Bili pa so notranji minister Boštjan Poklukar, direktorica Policije Tatjana Bobnar in nekateri državni sekretarji, svetovalec predsednika republike in predstavnik Varuha človekovih pravic.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc je opozoril, da migrantska problematika ni samo varnostni problem, postaja tudi zdravstveni. Povedal je, da ga v lastni stranki (SD) preganjajo, da pa bo vse drugače, ko bodo zaradi tega stanja zboleli državljani. Opozoril je, da so se v migrantskih odpadkih zaredili črvi, ki so priročna hrana za divje prašiče, mi pa nato veselo kupujemo te salame. Na pojav afriške kuge pri domačih in divjih prašičih je opozorila tudi Maja Kocjan. Ivan Cegnar pa je nadrobno opisal, s kakšnimi težavami se soočajo državljani na ilirskobistriškem območju.

Vsi trije so bili enotni, da mora državni zbor na predlog poslancev in vlade nujno aktivirati 37.a člen Zakona o obrambi, ki vojakom podeljuje večja pooblastila pri varovanju državne meje.

Vojaki so namreč zdaj le statisti policistom, lahko jih prevažajo, organizirajo poljsko kuhinjo, kot je to dejala Bobnarjeva, migrantov pa ne smejo prijeti. Ti se lahko prosto sprehajajo mimo njih.

Poklukar je povedal, da so letos prijeli okoli 15.500 migrantov in 400 tihotapcev. Največ na območjih Črnomlja in Ilirske Bistrice, vse več jih je tudi drugod po Sloveniji. To je skoraj dvakrat več kot v letu 2018. Kljub temu vladi ne namerava predlagati, da sprejme ostrejše ukrepe. Poslanec Žah Mahnič je ob tem dejal, da je to predvsem politična odločitev in da je vlado strah priznati, da stvari na meji ne obvladuje. Poslanka Anja Bah Žibert pa je bila zelo kritična do izpolnjevanja vladnih zavez Marakeški deklaraciji.

Na seji je sodeloval tudi podravski poslanec Jožef Lenart (SDS). Med drugim je dejal: “Koalicijske stranke in mnogi mediji dajejo Slovenski vojski in našim državljanom manjšo veljavo in podporo ilegalnim migrantom. Slovenska vojska bi morala imeti pri svojem delovanju podporo vse države, oni so tisti, ki skrbijo za našo varnost.”

Ker seja ni bila sklepčna, so poslanci opravili razpravo, niso pa glasovali o sklepu za večja pooblastila Slovenski vojski. Sejo bodo nadaljevali.

M. P.