Minister Gantar: “Opreme za primer drugega vala epidemije imamo v državi dovolj”

Z današnje novinarske konference, kjer so pristojni predstavili stanje v zdravstvu.

V državi je trenutno 680 medicinskih ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za obravnavo bolnikov s covidom-19, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ta številka bistveno presega število postelj, ki so v državi na voljo za intenzivno terapijo, poleg tega bistveno presega število kadra, usposobljenega za upravljanje z ventilatorji.

Minister Gantar je še dejal: “Opreme v zdravstvu za primer drugega vala epidemije imamo dovolj. Ne bo nas doletelo, da bomo prišli v takšno stisko, kot v začetku prvega vala.”

Sicer pa je po Gantarjevih besedah trenutno težava tudi v tem, da ima Slovenija na voljo le 257 postelj za intenzivno nego (te so opremljene z ventilatorji, infuznimi črpalkami, monitorjem itd.), kar je trikrat manj v primerjavi s primerljivimi državami. Zmogljivosti so želeli povečevati s pripravo polintenzivnih postelj.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi priznani kardiolog Marko Noč, ki je med drugim razkril: “V prejšnjih letih se je zelo malo vlagalo v respiratorje, tako da se je ‘vozni park’ respiratorjev obnovil s sodobnimi”, je povedal.

Po Gantarjevih besedah so nekateri ventilatorji stari tudi 20 let, mnogi pa imajo datum izdelave 2002, 2003 in 2004.

Težave pa niso samo v opremi in posteljah, ampak tudi v zadostnem kadru, ki bi znal upravljati z ventilatorji. Kardiolog Noč je pri tem izpostavil zlasti medicinske sestre, saj da so premalo plačane in zato odhajajo iz zdravstva v druge poklice, kjer ob manjših obremenitvah prejmejo primerljivo plačilo.

M. P.