Nemiri na Cipru: protesti proti migrantom se stopnjujejo, medtem ko oblasti iščejo rešitve

Ciper se spopada z naraščajočimi nemiri, ko se krepijo protimigrantski občutki. Prejšnji teden je bilo obalno mesto Limassol priča nasilnim prepirom med pohodom proti migrantom in beguncem, zaradi česar je ciprska policija aretirala 13 posameznikov. 

Med kaotičnim dogodkom, ki se ga je udeležilo okoli 500 protestnikov, so bile poškodovane nepremičnine, zagoreli so zabojniki za smeti, več trgovin pa je bilo žrtev vandalizma. Pojavila so se tudi poročila o napadih na nekaj tujcev. 

Protesti na Cipru.

Da bi obvladala nemirne razmere, je morala policija uporabiti vodne topove, zlasti proti skupini protestnikov, ki so izobešali transparent »Begunci niso dobrodošli«. Ta incident je sledil še enemu konfliktnemu dogodku blizu Paphosa, letovišča na zahodu. Tu je bilo po agresivnem obračunu med Ciprčani in migranti pridržanih približno 20 posameznikov.

Napetost ni popustila, saj je okoli 500 Sircev organiziralo protiprotest. Da bi razgnala razburjeno množico, je policija uporabila solzivec in vodne topove.

Uničene trgovinske izložbe.

Ciper, država EU, se spopada z nesorazmernim prihodom migrantov in beguncev brez dokumentov, kar je obremenilo njene vire. Po najnovejših statističnih podatkih EU je Ciper na vrhu seznama prvih prošenj za azil, sorazmerno s številom prebivalcev, v 27-članski uniji. Migrantska in begunska populacija predstavlja skoraj 6 % vseh prebivalcev države, kar je močno nasprotje od povprečja EU, ki znaša približno 1 %. Narodna begunska taborišča so preplavljena, zaradi česar nastanejo obubožani geti.

Ciprski predsednik Nikos Christodoulides je v enem tednu sklical dve izredni seji, da bi obravnaval to krizo. Izrazil je stisko in kritiziral nasilna ravnanja ter zatrdil, da blatijo ugled naroda.