Novo iz UKC Maribor: Že drugi vdor obolelega na belo območje

V UKC Maribor so včeraj prejeli 10 novih respiratorjev. Skupno jih imajo 51, pričakujejo jih še 10. (vir: Vlada RS)

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki brez okužbe s tem virusom. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša.

Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pokazalo, da je negativen, po drugem testu pa se je izkazalo, da je pozitiven.

Strokovni direktor kliničnega centra Matjaž Vogrin je v današnji izjavi za medije pojasnil, da je do najnovejšega vdora v t. i. belo območje prišlo v torek: “Iz regionalne bolnišnice je bil premeščen pacient, ki je preživel politravmo. Šlo je za poškodbo prsnega koša, medenice in obraza. V regionalni bolnišnici je že bil opravljen bris na novi koronavirus, ki je bil negativen, in kot tak je bil bolnik premeščen v UKC Maribor.”

Povedal je, da so kljub temu ravnali s tem bolnikom zelo previdno, saj je imel povišano telesno temperaturo.

Ko so ugotovili okužbo, so prostore, v katerih se je nahajal bolnik, očistili in razkužili. Bolnika so premestili v enoto intenzivne terapije za bolnike s covid-19, osebo, ki je bila v stiku z njim, pa preventivno izolirali.

Hkrati je v preventivni izolaciji pristalo 18 zdravstvenih delavcev, od tega trije zdravniki.

Prvi takšen vdor okuženega bolnika v belo območje so zabeležili v petek. Tudi takrat je bil bolnik ob sprejemu v bolnišnico negativen na testu za koronavirus, šele dan pozneje je bil pozitiven, kar kaže na zelo zahrbtno naravo tega virusa.

V UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 31 pacientov, ki so okuženi z novim koronavirusom, od tega jih je 11 v intenzivni enoti. Od teh 11 pacientov je deset na ventilatorjih, kar je eden več kot dan prej.

“Tu gre za najtežje bolnike in borimo se za vsako od teh življenj,” je dejal Vogrin in dodal, da v njihovem kliničnem centru doslej še niso imeli smrtne žrtve covid-19.

V domačo oskrbo so doslej odpustili 19 bolnikov, ki so uspešno prestali terapijo in so ozdravljeni.

Bolniki v intenzivni enoti so večinoma starejši ljudje s pridruženimi drugimi boleznimi, pri ostalih hospitaliziranih bolnikih z okužbo z novim koronavirusom pa gre za ljudi v starosti med 30 in 59 let. “Marsikateri od njih nima nobene pridružene bolezni,” je opozoril Vogrin.

Trenutno je preventivno v izolaciji skupno 77 zaposlenih v UKC Maribor, to je 23 več kot v torek.

Izolirani so v domačem okolju ali enem od mariborskih hotelov, ki jim je odstopil prostore. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

Skupno imajo na voljo 51 respiratorjev, ki so razporejeni na različnih oddelkih.

Po včerajšnji pošiljki desetih novih jih v prihodnjih tednih pričakujejo še deset, s čimer računajo, da bodo lahko oskrbeli naenkrat okoli 35 pacientov s covidom-19, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo.

Za tiste, ki ne potrebujejo intenzivne terapije, imajo okoli 50 postelj.

Za izolacijo zdravstvenih delavcev ima UKC Maribor na voljo prostore v treh hotelih in dijaškem domu. Tam stanujejo tudi nekateri delavci, ki so se sami odločili za osamitev, da ne bi ogrožali svoje družine. Zdravstvenim delavcem je na voljo brezplačno parkiranje na občinskih parkirnih mestih, pomagajo pa tudi študenti medicine, in sicer z odgovarjanjem na klice občanov in skrbjo za otroke zdravstvenih delavcev.

Vogrin je še povedal, da imajo zaloge zaščitne opreme, še posebej zaščitnih mask, za štiri do pet dni.

Danes so dobili v poskusno uporabo tudi prototip maske, ki so ga izdelali na mariborski univerzi. Narejena je iz maske za potapljanje pod vodo.

M. P.