Obeležujemo 16. obletnico smrti očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika

Dr. Jože Pučnik (vir: Inštitut dr. Jožeta Pučnika)

Danes, 11. januarja 2019, mineva 16 let od smrti dr. Jožeta Pučnika, očeta slovenske države. Umrl je na današnji dan leta 2003. Delegacija Slovenske demokratske stranke (SDS) bo ob 10. uri položila cvetje na njegov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici.

Delegacijo bo skupaj z Gorazdom Pučnikom vodil dr. Milan Zver.

Dr. Jože Pučnik se je rodil 9. marca 1932 v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Bil je mislec, politik, osrednji utemeljitelj slovenske demokracije in države. Po izobrazbi doktor filozofije in sociologije ter profesor svetovne književnosti, po političnem prepričanju pa evropski demokrat in nasprotnik slehernega totalitarizma, je Jože Pučnik s svojim življenjem in delovanjem odločilno vplival na razvoj Slovenije v svobodno in odprto družbo.

Na Univerzi v Ljubljani je diplomiral iz filozofije in svetovne književnosti. V komunistični Jugoslaviji je bil zaradi svojih člankov leta 1958 obsojen najprej na devet, leta 1964 pa še na dve leti zapora. Leta 1966 je odšel v Nemčijo, kjer se je preživljal s priložnostnimi deli. Ker mu je bila diploma ob aretaciji v Ljubljani odvzeta, je v Hamburgu znova začel študirati filozofijo, sociologijo in pedagogiko ter leta 1971 doktoriral.

Na Univerzi v Lueneburgu je do leta 1989 delal kot višji akademski svetnik. Sredi osemdesetih let je znova začel objavljati članke v Sloveniji (Nova revija) in z njimi formuliral zahteve po večstrankarskem parlamentarnem sistemu.

Ko se je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja vrnil v Slovenijo, je postal osrednja osebnost demokratičnega vrenja.

Zoper njega je bil znova vložen predlog za kazenski pregon, vendar pa se je enopartijski jugoslovanski režim pod pritiskom demokratične opozicije sesul, preden je uspel pregon zoper Pučnika realizirati.

Dr. Jože Pučnik je bil soustanovitelj Socialdemokratske stranke in od novembra 1989 do 1993 njen predsednik. Leta 1989 je postal predsednik Demokratične opozicije Slovenije DEMOS, sestavljene iz nekomunističnih strank, ki je aprila 1990 zmagala na prvih svobodnih in večstrankarskih volitvah.

Vladna koalicija Demos je izpeljala demokratizacijo institucij in pravnega sistema ter uresničila svoj najpomembnejši cilj: osamosvojitev Slovenije.

Do svoje smrti je dr. Pučnik aktivno posegal v slovensko in evropsko politično življenje, napisal je številne članke, ki so osmišljali novo demokracijo, govorili o njenih slabosti ter odpirali pot novi politični kulturi.

Za vedno nam bodo ostale v spominu njegove zgodovinske besede, ki jih je izrekel na plebiscitni dan, 23. decembra 1990: »Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!«

V znak spoštovanja in hvaležnosti za njegovo delo in prispevek pri uveljavljanju demokracije in slovenske države je bil leta 1999 dr. Jožetu Pučniku podeljen naziv častnega predsednika Slovenske demokratske stranke.

22. junija 2006 mu je takratni predsednik države posthumno podelil najvišje odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge, za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije.

Leta 2006 je bil ustanovljen Inštitut dr. Jožeta Pučnika, ki vsako leto v mesecu marcu pripravi prireditev »Pučnikovi dnevi«.

Po dr. Jožetu Pučniku je po sklepu prve vlade Janeza Janše iz leta 2007 poimenovano tudi osrednje slovensko mednarodno letališče na Brniku pri Ljubljani – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

(Vir: Inštitut dr. Jožeta Pučnika in drugo)

M. P.