Plastične nosilne vrečke – kako je s tem po novem?

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

V zadnjih dneh veliko prahu dviguje domnevna prepoved uporabe plastičnih nosilnih vrečk, kakršne poznamo v času nakupovanja. Stvari smo preverili in ugotovili, da vrečke niso prepovedane. Od 1. januarja 2019 dalje so vse plastične nosilne vrečke samo obvezno plačljive.

Ministrstvo za okolje in prostor je pojasnilo o tem objavilo na svoji spletni strani. Zapisali so, da morajo trgovci plastične nosilne vrečke zaračunati. Ne smejo jih deliti zastonj. To pa že tako velja. Redki so tisti, če sploh, ki vrečk ne zaračunajo.

Izjema od pravila plačljivosti pa veljala le za zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so nam potrošnikom na voljo za nepredpakirana sveža živila, na primer sadje, zelenjava in delikatesa. Te so zdaj zastonj, od 1. januarja dalje pa se trgovec lahko odloči, da tudi to zaračuna.

Ne gre torej za prepoved same prodaje, ampak za prepoved delitve brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk.

Ob tem dodajmo, da si novi minister za okolje Jure Leben iz vrst SMC prizadeva za popolno ukinitev plastičnih vrečk. S tega vidika je tako možno razumeti tiste, ki navajajo, da so vrečke po novem prepovedane. Niso. Le plačljive so in minister “podpira njihovo popolno ukinitev”.

Ker se nekateri sklicujejo tudi na EU, dodajmo, da evropska direktiva (2015/720/EU) določa, da od 1. januarja 2019 dalje plastične nosilne vrečke potrošnikom ne smejo biti več na voljo brezplačno. Vsaka država članica EU pa se lahko odloči, da bo od te prepovedi izvzela zelo lahke plastične nosilne vrečke (z debelino stene 14 mikronov ali manj), ki so na voljo potrošnikom kot primarna embalaža za sveža nepredpakirana živila.

Slovenija se je odločila, da odločitev o plačevanju za zelo tanke vrečke prepušča trgovcem. To je pa tudi vse, kar je novega na tem področju.

M. P.