Poslanci SD, LMŠ in Levice proti ohranitvi delovnih mest, pomoči turizmu in vrednostnim bonom

Poslanka Eva Irgl, tudi predsednica parlamentarnega odbora za delo, kjer so pred včerajšnjo razpravo v parlamentu opravili veliko dela, nagajanje opozicije je bilo namreč neznosno. Irglova ob včerajšnji predstavitvi stališč na plenarni seji. (vir: Twitter)

Po urah in urah zavlačevanja opozicijskih poslancev iz vrst SD, LMŠ in Levice je bil sinoči v državnem zboru še pravočasno sprejet tretji protikoronski zakonski paket za pomoč ljudem, gospodarstvu in turizmu.

Zakon bo začel veljati v ponedeljek, paket pomoči je vreden preko milijarde evrov, omogoča pa pomoč za čakanje na delo v juniju, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in vrednostni bon za turizem.

Za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu je v državnem zboru glasovalo 51 poslancev in poslank, proti 8, preostalih 31 pa je bilo odsotnih ali pa so se vzdržali.

Iz tretjega paketa bo pomoč namenjena gostinstvu in turizmu, to je panogi, ki je za Slovenijo izjemno pomembna, saj predstavlja kar 10 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V gostinstvu in turizmu pa je zaposlenih preko 58 tisoč oseb, kar je 6,5 odstotka vseh delovno aktivnih v državi.

Tretji paket zajema tudi vrednostne bone za počitnice, prejeli jih bomo vsi državljani: rojeni do vključno leta 2002 bodo deležni 200 evrov, rojeni po letu 2002 pa 50 evrov. To pomeni, da bodo po 200 evrov prejeli vsi, ki so v letu 2020 dopolnili 18 let, mlajši pa po 50 evrov.

Tretji zakonski paket zagotavlja tudi pomoč za ohranitev delovnih mest in pomoč vsem podjetjem. Ključna ukrepa sta:

  • Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za vse delodajalce – za 1 mesec oziroma do 30. 6. 2020
  • Ukrep o delnem subvencioniranju skrajšanega polnega delovnega časa do konca leta 2020 – to je do 31. 12. 2020

V SDS, SMC, NSi, DeSUS, SNS in poslanca narodne skupnosti so zakon podprli. V LMŠ in SD so se vsi vzdržali (nekaj jih je bilo odstotnih), Levica je glasovala proti. Poslanci iz SAB so se delno vzdržali, nekateri pa so bili odsotni.

V nadaljevanju objavljamo glasovanje posameznih poslank in poslancev.

(vir: Državni zbor RS in STA)

M. P.